Nyitókép: APF/Getty Images

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken azt javasolta, hogy a Pfizer/BioNTech társaság koronavírus elleni vakcinájából az eddigi öt adag helyett hatot használjanak fel egy ampullából.

 

Az Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerek Állandó Bizottsága azt tanácsolta, hogy frissítsék a Comirnaty (Pfizer/BioNTech-vakcina) névre keresztelt termékek információját, hogy világos legyen, az összes ampulla öt adag helyett hat adag oltóanyagot tartalmaz.

 

 hirdetes_810x300  

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) megerősítette az ügynökség információját, egyúttal hozzátette, hogy a vakcina felhasználásához kis holtterű tűt és fecskendőt lehet használni. Amennyiben az egészségügyi dolgozók standard fecskendőt és tűt használnak, nem biztos, hogy egy ampulla elegendő lesz hat adag oltóanyag felszívására.

 

A gyógyszerügynökség arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben az ötödik adag oltóanyag felhasználása után nem marad egész adag (0,3 ml) az injekciós üvegben, akkor az egészségügyi dolgozónak meg kell semmisítenie az üvegcsét.

 

Az injekciós üvegek tartalmát nem lehet összeönteni úgy, hogy abból kijöjjön egy egész adag. A fel nem használt vakcinákat hat óra után meg kell semmisíteni.

 

Fontos, hogy minden beoltott személy az előírt adagot, vagyis 0,3 ml-t kapjon meg a vakcinából.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!