Nyitókép: SITA/AP, Ronald Zak

 

Ausztriában mától lockdown vonatkozik azokra a lakosokra, akik nincsenek beoltva a koronavírus elleni vakcinával, illetve azokra, akik az elmúlt 180 napban nem estek át a koronavírus-fertőzésen. A rendelkezés mától lép érvénybe, és egyelőre tíz napig lesz hatályban.

 

Alexander Schallenberg osztrák kancellár szerint:

 

 hirdetes_810x300  

„A helyzet komoly… Nem könnyű szívvel hoztuk meg ezt a döntést, de sajnos szükség volt rá. Az oltottsági szint olyan, amilyen, megakadt egy ördögi körben. Szégyenletesen alacsony“.

 

Ausztriában megközelítőleg a lakosság 65 százaléka rendelkezik teljes oltottsággal. Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter szerint az a céljuk, hogy oltakozásra buzdítsák az embereket, és 30 százalékkal csökkentsék a társadalmi kapcsolatokat.

 

Azok az osztrák polgárok, akik nincsenek beoltva és az elmúlt 180 napban nem esetek át a covidon, csak akkor hagyhatják el az otthonaikat, ha nélkülözhetetlen árut szeretnének vásárolni, ha munkába, iskolákba, egyetemre vagy orvoshoz mennek.

 

Mindemellett az oltatlanok akkor is elhagyhatják otthonaikat, ha fizikai vagy mentális pihenésre vágynak, illetve ha a vallási szükségleteiket szeretnék kielégíteni. Oltakozás miatt szintén engedélyezett lesz az otthon elhagyása. Schallenberg szerint az egyes szövetségi tartományok még ennél is szigorúbb óvintézkedéseket vezethetnek be.

 

A lockdown alól kivételt képeznek a gyerekek 12 éves korig, illetve a várandós kismamák. Azok a személyek, akik egy adag vakcinával vannak beoltva, csak negatív PCR-teszttel járhatnak ki.

 

A rendelkezés nagyjából kétmillió osztrák polgárt érint. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerint a rendőrség szigorúan fogja ellenőrizni az intézkedések betartását, amelyek megszegéséért 1 450 euróig terjedő bírság róható ki.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!