Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Az orosz elnök szombaton jelezte, hogy aki repüléstilalmi zónát alkalmaz Ukrajna felett, arra a továbbiakban Oroszország hadviselő félként fog tekinteni. Volorimir Zelenszkij korábban azt követelte a NATO-tól, hogy hozzanak létre Ukrajna felett repüléstilalmi övezetet. Moszkva figyelmeztetése nélkül is nyilvánvaló, hogy ha légvédelmi rendszereket telepítenének Ukrajnába, azzal a háború azonnal kiterjedne a NATO-ra is.  Közben az ukrán tisztviselők orosz tüzérségi tűzzel magyarázzák Mariupol és a közeli Volnovaka kiürítésének ellehetetlenülését.

 

Szombaton az ENSZ adatai szerint 1,4 millióval nőtt a harcok elől Ukrajnából külföldre menekülők száma, a fő célországok Lengyelország és Magyarország.

 

Putyin azzal vádolta az ukránokat, hogy szabotálják az evakuálást. Az oroszok korábban elismerték, hogy sikerült megállapodniuk az ukrán vezetéssel a tűzszünetről és a humanitárius folyosók létrehozásáról, hogy a civil lakosság elhagyhassa az ostromlott városokat. Szombat délután Mariupolnál azonban leállt az evakuáció, az ukránok szerint az orosz ágyútűz az egyik humanitárius folyosónál is zajlott.

 

 hirdetes_810x300  

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere szerint emberek ezrei gyűltek össze a távozásra készülve, a buszok már majdnem elindultak, mikor elkezdődött az ágyúzás.

 

„Minden mariupoli lakos életét nagyra értékeljük, ezért nem kockáztathatjuk őket, így leállítottuk az evakuálást.”

 

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelezte, készen állnak az ukrán-orosz béketárgyalások harmadik fordulójára, egyúttal megvádolta az ukrán felet, hogy halogatja béketárgyalások megvalósulását.

 

AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!