Nyitókép forrása: archív

 

„Nagyon valószínű”, hogy Finnország kérni fogja felvételét az Észak-atlanti Szövetségbe (NATO), jelentette ki a Sky News brit televíziónak Tytti Tuppuranein európai ügyekért felelős miniszter.

 

„Úgy néz ki, hogy Finnország lakosai már döntöttek” – fogalmazott a politikus, az Ukrajna elleni orosz invázióról pedig azt mondta, „kijózanító ébresztőnek mindannyiunk számára”.

 

Kiemelte ugyanakkor, hogy döntés még nem született.

 

 hirdetes_810x300  

Sanna Marin finn miniszterelnök szerdán arról beszélt, hogy néhány héten belül születhet döntés a kérdésben. Finnország ezzel feladná történelmi semlegességét. Hasonló döntést fontolgat Svédország is.

 

Az orosz külügyminisztérium pénteken nem konkretizált „következményekre” figyelmeztette a svédeket és a finneket, amennyiben valóban NATO-tagságért folyamodnak.

 

„A döntés azonban a svéd és finn képviselőké. Ugyanakkor fel kéne fogniuk egy ilyen lépés hatását a kétoldalú kapcsolatokra és az európai biztonsági architektúrára, mint egészre”

 

fogalmazott Marija Zacharova orosz külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Finnország és Svédország a tagfelvétellel nem nyernének semmit, sőt, hirtelen rögtön a NATO frontvonalában találnák magukat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!