Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Sergei Grits

 

A minap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Ukrajnába érkező nyugati fegyverszállítmányok kapcsán megjegyezte, hogy Oroszország kvázi háborúban áll a nyugattal. Nem sokkal később pedig a Gazprom orosz energiavállalat jelezte, nem adnak el több gázt Bulgáriának és Lengyelországnak. Közben készül az oroszok elleni újabb uniós szankciós csomag, ami bizonyos mértékű energiaembargót is tartalmaz.

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Lengyelország elleni „közvetlen támadásnak” nevezte az orosz gázszállítás leállítását. Közben viszont épp Lengyelország volt az energiaembargó bevezetésének egyik leghangosabb pártolója, és a lengyelek voltak azok, akik előre és fennhangon bejelentették, hogy az év végével nem vásárolnak több orosz gázt. Főleg, hogy a korábbi hónapokban (a Jamal vezetékben menő földgáz visszaáramoltatása idején” saját gáztárolóikat 76 százalékra feltöltötték.

 

A lengyelek persze azt is hangsúlyozták, hogy nem voltak hajlandó rubelben fizetni. Ám ez csak a két szemben álló fél által használt szókapcsolat, az oroszok ugyanis szigorúan véve (egyelőre)  nem rubelfizetést követelnek, hanem hogy a euróban vagy dollárban fizessenek a Gazprombanknál, amely aztán átváltja azt rubelben. Ráadásul az első „rubelfizetéses” szállítások csak májusban esedékesek.

 

 hirdetes_810x300  

Az érem másik oldala – ahogy arra az orosz intézkedés bevezetésekor felhívtuk a figyelmet -, hogy a Gazprombankok keresztüli fizetést az oroszok is használhatják arra, hogy ha akarják, indokot találjanak a gázszállítások leállítására. A Gazprom szerda reggeli nyilatkozata pedig egyértelműen bizonyítja, az első ilyen indoklás meg is történt. (Maga a Gapzrombank bevonása és az orosz retorikai körítés csak a rubel megerősítését szolgálta abban az időben.)

 

Szlovákia válaszúton

 

Szerencsére a lengyel és bolgár szállítások leállítása nem jelenti a gáztranzit leállítását, egyelőre a szlovák és magyar gázellátás nincs veszélyben. Feltéve, hogy Szlovákia nem dönt másképp a szándékosan félreértelmezett „rubelfizetésre” hivatkozva nem tagadja meg a fizetést. Persze, azt sem lehet kizárni, hogy Oroszország keményít be Európával szemben.

 

Eduard Heger szlovák kormányfő szerint Szlovákia „fel van készülve” a gázszállítások leállásának lehetőségére, és a háztartásoknak így nincs miért aggódniuk.

 

Míg azonban a Gazprombankon keresztüli „rubelfizetéssel” kapcsolatban Magyarország egyértelmű hajlandóságot mutat, Szlovákia némiképp bonyolultabb eset. A politikai retorika kizárja a rubelfizetést (nyilván a nyugati narratívától eltérni nem ajánlatos), Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter azonban nemrég úgy nyilatkozott, hogy a Gazprombankon keresztüli fizetés járható út. Látva azonban a szlovák belpolitika alakulását, semmire sincs garancia.

 

Heger a lengyel gázelzárásról: Szlovákia készen áll arra, hogy hasonló problémákkal nézzen szembe

 

Az EU is beszállt a nyilatkzoatháborúba

 

Az Európai Unió a lengyeltől nem kevésbé harcias nyilatkozatba bocsátkozott a lengyel és bolgár gázszállítások leállásával kapcsolatban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök azt mondta, Oroszország „zsarolni akarja Európát”. Azt is mndta, dolgoznak az alternatív gázszállításokon.

 

Kérdés, hogy miből lesz kellő mennyiségű alternatíva. Minél többször vágja Moszkva fejéhez az EU, hogy megbízhatatlan házszállító, annál közelebb kerülünk a teljes energiaembargóhoz – miközben nincs kellő mennyiségű alternatív, még akkor sem, ha az uniós tagállamok képesek/hajlandók lennének méregdrága alternatívákat fizetni. Nem mellesleg: a lengyel gáztárolók lehet, hogy 76 százalékban tele vannak, az európai átlag azonban csak 25 százalék.

 

Az oroszok kemény lépése – lengyel tartalékok ide vagy oda – ismét az egekbe repítették a földgáz piaci árát. Reggel 24,2 százalékkal emelkedett a gáz májusi jegyzése a holland TTF tőzsdén , és a londoni piacon hasonló történt a júniusi jegyzéssel.

 

A bonyolult és igen veszélyes helyzetet egyáltalán nem oldják fel az olyan nyilatkozatok, mint amit például a bolgár miniszterelnök, Kiril Petkov tett, aki kijelentette, hogy felülvizsgálják a Gazprommal kötött szerződést, beleértve a magyar és szerb gáztranzitot is.

 

Miközben Európa olajembargóra készül, Oroszország átirányítaná a kőolajat és földgázt Kelet-Ázsiába

 

Szerdától Bulgária sem kap orosz gázt

 

Körkép.sk, Reuters, CNBC

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!