Nyitókép: Twitter

 

A fehérorosz hatóságok megkezdték annak a katonai emlékműnek a felszámolását, ahol a második világháborúban elesett lengyel katonákat temették el. Erről a lengyel kormány közleményére hivatkozva számolt be csütörtökön az AP hírügynökség.

 

A lengyel külügyminisztérium szóvivője, Lukasz Jasina a Twitteren azt írta, hogy a Surkontyban található temetőt, ahol 1944 augusztusában a lengyel ellenállási erők tagjai harcoltak a szovjet hadsereg alakulatai ellen, „a minszki rezsim felszámolja“.

 

„Azok, akik azt hiszik, hogy a hősök emlékeit ki lehet törölni, nagyon tévednek. A fehérorosz rezsim meg fog fizetni ezért a barbár tettéért“

 

– írta tovább Jasina.

 hirdetes_810x300  

 

Fehéroroszország, amely közvetlenül nem kommentálta az állítást, a múltban más, a második világháborúhoz kapcsolódó lengyel emlékhelyeket is elpusztított.

 

Lengyelországot a második világháború alatt Németország és a Szovjetunió is megszállta, majd évtizedeket a Moszkva által támogatott kommunista kormány alatt töltött. Lengyelországban már az ukrajnai orosz invázió előtt is történtek kísérletek a kommunista jelképek eltávolítására a közterekről, azonban a helyi temetőket, ahol a Vörös Hadsereg elesett katonáinak sírjai találhatók, nem bolygatták.

 

A fehéroroszországi Surkonty faluban található inkriminált temető a második világháborúban a megszálló náci és szovjet csapatok ellen harcoló ellenállási erők, a lengyel Honi Hadsereg (Armia Krajowa) katonáinak végső nyughelye.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.