Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti

 

Ahogy az várható volt, az orosz rakétacsapások miatt megsérült ukrán áramellátást Szlovákia felől segíti ki Európa. Az ukrán JSC Company csütörtökön már tesztelte a Szlovákiából való áramimportot.

 

Az orosz támadásokban eddig az ukrán elektromos hálózat 40-50 százaléka pusztult el. Nagyjából másfél millió háttartás maradhatott áram nélkül, az ország legnagyobb részében kényszerű, de tervezett áramszüneteket rendeltek el, a lakosságot pedig mindenhol takarékosságra intik.

 

Az EU Szlovákián keresztül segíti az ukránok áramellátásának biztosítását. Ez pedig a szlovák hálózati hivatal, a SEPS koordinációjával valósul meg.

 

 hirdetes_810x300  

Sok a kérdőjel az import kapcsán. Ukrajna fizetésképtelen ország, az állam felszínen maradására is az EU-tól kér havi többmilliárd dollárt, így aligha tud fizetni az áramért, amit most megvásárol. Áram nélkül azonban súlyos humanitárius válság állhat elő. Közben viszont az európai országok is súlyos energiahiánnyal küzdenek, ami miatt iszonyatosan magas az áram ára.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem csak szlovákiai áramkapacitásokból lehet kisegíteni az ukránokat, mivel az európai elektromos hálózat (pár kivételtől eltekintve) egységes egész, és a SEPS a cseh és a lengyel hálózati hivatallal is kapcsolatban áll.

 

Azt viszont nem tudni, hogy Ukrajna mekkora árammennyiséget kap Európától. Arra azért számít lehet, hogy ezt a lépést a piac előbb-utóbb be fogja árazni, és az áram árát felfelé tolhatja.

 

Nem csak az áram áramlik Ukrajna felé Európából. Szintén csütörtökön az Ukrinform azt közölte, hogy az ukrán gáztárolókat működtető ukrán vállalat a szokásos 8-10 millió köbméter helyett napi 20-21,5 millió köbméter Európa felől érkező földgázt tárolt be. A hivatalos indoklás szerint ez azért történik, mert enyhe az idő, az európai tárolók pedig csaknem tele vannak, és sorakoznak az LNG-t szállító hajók az európai partoknál.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy a gázt nemcsak fűtésre, de gyártásra is használják, például műtrágyagyártásra. A gázhiány miatt számos üzem volt kénytelen felfüggeszteni tevékenységét. Szóval lenne hova betolni a gázt Európában is. Nem mellesleg, az LNG-t szállító hajók betárolását az európai terminálok nem bírják, így még mindig fennáll a veszélye, hogy a veszteglő hajókat átirányítják Európán kívüli kikötőkbe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.