Nyitókép: AP Photo/Olivier Matthys

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtöki brüsszeli EU-csúcson köszönetet mondott az Európai Unió vezetőinek az orosz agresszió ellen csaknem egy éve küzdő Ukrajna támogatásáért.

 

„Személyesen szeretném megköszönni Önöknek, hogy megingathatatlanul támogatják hazánkat és törekvéseinket – azon törekvéseinket, hogy egy egyesült, szabad Európában éljünk”

 

– mondta a 27 EU-vezetőnek a csúcstalálkozón az ukrán elnök.

 

 hirdetes_810x300  

Zelenszkij felszólította az EU vezetőit, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállítást Ukrajnának, még azelőtt, hogy Oroszország összegyűjtheti erőit egy újabb támadásra. Tüzérséget, lőszert, modern harckocsikat, vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat kért.

 

„Növelnünk kell az együttműködésünk dinamikáját, amit az agresszornál gyorsabban kell megtennünk“

 

– mondta.

 

Szerdán Londonba és Párizsba látogatott, ahol modern vadászgépek és nagy hatótávolságú rakéták utánpótlásáért lobbizott, csütörtökön pedig Brüsszelbe érkezett, ahol először az Európai Parlament képviselőivel, majd az EU vezetőivel beszélt.

 

Az Európai Parlamentben a képviselők lelkes ovációval méltatták Zelenszkijt, amikor beszédében Ukrajnát Európa keleti határait védő országnak minősítette, és hazája gyors uniós integrációjára szólított fel.

 

Zelenszkij a közös küzdelmet hangsúlyozta az EP-ben, és további támogatást kért

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.