Nyitókép: AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője vasárnap, a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia utolsó napján gyorsított lőszerszállítást kért Ukrajnának.

 

„Ezt a lőszerhiányt gyorsan meg kell oldani; ez hetek kérdése” – mondta Borrell. Figyelmeztetett, hogy ha ez nem történik meg, a háború véget ér.

 

Az európai diplomácia vezetője beszédében támogatta Kaja Kallas észt miniszterelnök javaslatát, miszerint az EU közösen vásároljon lőszert az ukrán hadsereg számára aszerint az oltóanyag-beszerzési modell szerint, amelyet a koronavírus-járvány idején alkalmaztak. Ezt a javaslatot a G27-ek külügyminisztereinek hétfői brüsszeli találkozóján terjeszti elő.

 hirdetes_810x300  

 

Közös uniós lőszerbeszerzést javasolnak az észtek Ukrajna ellátására

 

Borrell azt is bejelentette, hogy a védelmi miniszterek március 8-án és 9-én tartandó rendkívüli ülésén az uniós országoknak lehetőségük lesz lőszert felajánlani meglévő készleteikből.

 

Szerinte az észt miniszterelnök javaslata középtávon működni fog, de a lőszerhiány sürgőssége megkívánja az uniós országoktól, hogy a meglévő készleteikből merítsenek.

 

„Sokkal többet kell tenni, és sokkal gyorsabban. Fokoznunk kell és fel kell gyorsítanunk katonai támogatásunkat” –hangsúlyozta Borrell, hozzátéve, hogy túl sok időt veszítettünk a fontos döntések meghozatala előtt, mint például a tankok szállítása Ukrajnának.

 

„Mindenki tudja, hogy egy klasszikus háború megnyeréséhez tankokra van szükség. Ilyen fegyverek nélkül ezt a háborút nem lehet megnyerni”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!