Nyitókép: AFP/ Anadolu Agency

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök vasárnap kijelentette, hogy ha a G7-csoport megtiltja az Oroszországba irányuló exportot, Moszkva válaszul felmondja azt a megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrán gabona fekete-tengeri exportját.

 

A G7-csoport az oroszországi export szinte teljes betiltását fontolgatja – jelentette a múlt héten a Kyodo japán hírügynökség tokiói kormányzati forrásokra hivatkozva. Oroszország többször is azzal fenyegetőzött, hogy megszünteti részvételét az ún. gabonaszerződésben, amelyet jelenleg május 18-ig hosszabbítottak meg.

 

Medvegyev a közösségi oldalon azt írta, hogy az oroszországi exporttilalom kölcsönös behozatali tilalmat jelent majd az Oroszországból érkező behozatalra, azon árukategóriák tekintetében is, amelyekre szerinte a G7-országoknak szüksége van.

 

 hirdetes_810x300  

A G7 állítólag az Oroszországgal szembeni szankciórendszer megváltoztatásáról tárgyal, hogy automatikusan tilos legyen az ebbe az országba irányuló export, kivéve az engedélyezett termékek listáján szereplő árukat. Jelenleg minden olyan árut el lehet adni Oroszországnak, amely nem szerepel a szankciós listákon.

 

Moszkva többször is panaszkodott a gabonaszerződés feltételei miatt, ami az egyetlen jelentős diplomáciai eredmény a 14 hónapos ukrajnai háború során. Kijelentette, hogy visszavonul a kezdeményezéstől, ha a Nyugat nem szünteti meg az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák exportjára vonatkozó korlátozásokat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!