Nyitókép: AP Photo/John Minchillo

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna csatlakozása az Észak-atlanti Szövetséghez elengedhetetlen. Erről a Foreign Affairs amerikai külpolitikai magazin kedden megjelent cikkében írt.

 

Kuleba ugyanakkor bírálta az Ukrajna NATO-csatlakozása elleni „gyenge” érveket. Felszólította a szövetség tagállamait, hogy ne keressenek kifogásokat az ellen, hogy soraikat Kijevvel is bővítsék.

 

Szerinte Ukrajna a háború alatt megmutatta, hogy „több mint készen áll” az Észak-atlanti Szövetség tagjává válni, és „sok mindent tud kínálni”.

 hirdetes_810x300  

 

Az ukrán diplomácia vezetője szerint azonban „nagyon hiányzik” a szövetség tagállamainak politikai akarata a NATO-ba való felvételhez. Hozzátette: Kijev már „sok érvet” hallott, amiért Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz. Az egyik ilyen érv ismétlése – hogy ez a lépés a közös határ miatt kiprovokálhatja Oroszországot – Kuleba szerint ma már „nevetséges”.

 

„Miközben ezeket a sorokat írom, Kijevben légiriadóra figyelmeztető szirénák szólalnak meg, Oroszország pedig egy hónapokig tartó támadás közepén van Bakhmut városa ellen… Szóval mindenkihez, aki azt mondja, hogy Ukrajna NATO-ba való felvétele provokálná Oroszországot, van egy egyszerű kérdésem: ezt komolyan gondoljátok?”

 

– tette hozzá.

 

Azt is elmondta, hogy az Oroszországgal határos Finnország e hónap elején történt csatlakozása a NATO-hoz is megerősíti, miért nonszensz egy ilyen állítás.

 

A cikkben Kuleba méltatta a NATO Kijevnek nyújtott támogatását a háború alatt. De azt írta, hogy „a félelem elhomályosította a Szövetség ítélőképességét”, és „túl óvatos stratégiája” súlyos következményekkel jár ukránok ezrei számára, akiket elrabolnak, megerőszakolnak, kínoznak, kitelepítenek vagy meggyilkolnak.

 

„A jó hír az, hogy minden új érv gyengébb, mint az előző. A rossz hír az, hogy ezek állandó megcáfolásával értékes időt veszítünk el az emberek biztonságának rovására. Ukrajnának szüksége van a NATO-ra, a NATO-nak Ukrajnára”

 

– zárta szavait.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!