Nyitókép forrása:  SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Magyarország nem hagyta jóvá az Európai Unió Európai Békekeretéből (vagy Békealap) Ukrajnának szánt katonai támogatásra fordítható források következő részletének folyósítását. A nyugati sajtóban több indoklás is megjelent.

 

Az olasz ANSA hírügynökség szerint a magyar kormány azt kifogásolja, hogy az eredetileg konfliktusmegelőzés céljából létrehozott, 5 milliárd eurós keretből működő Békealap már szinte kizárólag Ukrajna katonai felfegyverzését szolgálja. Budapest egyik feltétele, hogy az alap őrizze meg globális jellegét, és ne csak Ukrajna támogatásával foglalkozzon, hanem figyeljen oda például a Balkánra és Észak-Afrikára is.

 

Az EU a Békeretből most egy félmilliárd eurós részletet akar átutalni Ukrajnának.

 

 hirdetes_810x300  

A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter is elég világosan leszögezte pénteken, az uniós külügyminiszterek nem hivatalos találkozóján, hogy Magyarország mindaddig „nagy nehezen” lenne hajlandó tárgyalni Ukrajna további pénzügyi-gazdasági támogatásáról, míg Ukrajna nem veszi le szankciós listájáról az OTP-bankot, amely Magyarország legnagyobb bankja.

 

Nem mellesleg, a magyar külügy már hosszú ideje figyelmezteti az EU-t, hogy Ukrajna folyamatosan sérti meg az ukrajnai magyar nemzeti közösségek jogait, az oktatási törvény módosítása miatt pedig számos magyar oktatási nyelvű iskola néz szembe a megsemmisüléssel Kárpátalján.

 

De ha ez nem lenne elég, a minap a The Washington Post szellőztette meg kiszivárgott hírszerzési adatokra hivatkozva, hogy néhány héttel ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Magyarországgal szembeni dühében javasolta a Barátság kőolajvezeték megsemmisítését, hogy így mérjen csapást a magyar gazdaságra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.