Nyitókép forrása: Tanjug

 

Szerbia pénteken megismételte korábbi figyelmeztetését, hogy beavatkozik Koszovóban, ha az ottani NATO-vezette békefenntartó erők nem képesek megvédeni a kisebbségi szerbeket a pristinai kormány fellépésével szemben.

 

Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök rövid televíziós bejelentésében közölte, hogy a koszovói szerbek már nem tolerálhatják a koszovói kormány terrorját, ezért a szerb hadsereg készen áll teljesíteni feladatát a szerb alkotmánnyal összhangban és Alekszandr Vućić parancsainak megfelelően.

 

Szerbia már a legutóbbi észak-koszovói zavargások idején a legmagasabb harckészültséget rendelte el, a hadsereg pedig erőket vont össze a koszovói határnál.

 

 hirdetes_810x300  

Ha Szerbia katonai beavatkozás mellett szánná el magát, akkor adódik a kérdés, hogy mit kezd az országban lévő 4000 NATO-katonával (KFOR).

 

Mojsilović ezzel kapcsolatban elmondta, hogy „a tények alapján” értesítette a KFOR-erők parancsnokát arról, hogy Szerbia követeli a szerb lakosság megvédését.

 

„Ez a mi követelésünk a KFOR és más nemzetközi szervezetek felé”

 

mondta.

 

Szerbia és Koszovó képviselői csütörtökön Brüsszelben tárgyaltak az EU közbenjárásának eredményeképpen, de semmilyen előrelépést nem sikerült elérni a feszültség enyhítése felé.

 

Az USA-nak és Európának nagyon nem hiányzik egy újabb fegyveres konfliktus a kontinensen, ezért komoly nyomást fejtettek ki Pristinára, hogy tegyen engedményeket a koszovói szerbekkel kapcsolatban. Mivel lényegében mindenki tisztában van vele, mennyire el akarja kerülni Európa egy újabb tűszfészek fellobbanását, a maximumot akarják kisajtolni a helyzetből saját javukra.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!