Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A közelgő szlovákiai parlamenti választások kapcsán a befolyásos amerikai demokrata szenátor, Bob Menendez felszólította a Meta cég vezetőjét, Mark Zuckerberget, biztosítsa, hogy közösségi oldalai ne adjanak teret az Oroszország által terjesztett dezinformációknak és torz híreknek – tájékoztatott a TASR az amerikai szenátus honlapján megjelent közleménye alapján.

 

„Aggodalomra adnak okot azok a közelmúltbeli jelentések, amelyek szerint a közösségi média platformjai, mint például a Meta, orosz dezinformációkat terjesztenek, ami a szlovákiai önkormányzati választások aláásásához vezetett. Ugyanezek az erők mozgósítanak, hogy a szeptember 30-án sorra kerülő szlovák parlamenti választásokat is masszívan aláássák, sokkal nagyobb következményekkel”

 

– írta Bob Menendez, a szenátus külügyi bizottságának elnöke a Meta ügyvezető igazgatójának címzett levelében.

 

 hirdetes_810x300  

Egyúttal meggyőződésének adott hangot, hogy az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook és a WhatsApp, manapság a választások befolyásolásának eszközeiként is szolgálnak a demokratikus országokban, különösen a NATO- és az EU-tagállamokban, amelyek célzott orosz dezinformációs kampányok célpontjai.

 

Menendez ezért felszólította a Meta céget, hogy haladéktalanul fordítson megfelelő figyelmet és forrásokat a közelgő szlovákiai parlamenti választásokra. Azt is elvárja a Metától, hogy adjon tájékoztatást azokról a lépésekről, amelyeket megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza „a platformján a célzott külföldi rosszindulatú befolyást és a választási beavatkozást”.

 

„Szlovákia a NATO szövetségese, az EU tagállama és Ukrajna szilárd szövetségese Oroszország teljes, brutális inváziója elleni harcában, ezért az ottani (a Szlovák Köztársaságban) lezajlott választások nagyon fontosak, és következményei túllépik az ország határait”

 

– írta az amerikai szenátor.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!