Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Az ukrán katonai vezetés további 450-500 ezer hadköteles polgár mozgósítását javasolta – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 19-én, majd kijelentette, hogy több részletre és egy komplex soroázis tervre van szükség ahhoz, hogy ezt a javaslatot támogatni tudja.

 

Az ukrán elnök még novemberben szólította fel Valerij Zaluzsnij vezérkari főnököt, és Rusztem Umerov védelmi minisztert egy új mozgósítási terv bemutatására.

 

„Ez [a félmillió fő] egy rendkívül súlyos szám. Több érvre van szükségem, mielőtt támogatni tudom ezt a javaslatot. Konkrét információkra van szükség arról, hogy mi fog történni Ukrajna egymillió fős hadseregével”

 

mondta az ukrán államfő. Hozzátette, hogy a foglalkozni kell a rotáció és a leszerelés kérdésével is.

 hirdetes_810x300  

 

Emeljük ki, hogy az elmúlt időszakban már kétszer tüntettek a katonafeleségek a háború óta folyamatosan fronton szolgáló katonák hazaengedése végett. Mindamellett, teljesen nyilvánvaló, hogy a politikai vezetés nehezen tudja eltitkolni a veszteségek pontos számát, ha elkezdődik a katonák rotációja, vagyis a fronton szolgálók cseréjének és pihentetésének, majd visszaküldésének körforgása.

 

A sorok között látni kell azt is, hogy egy ekkora mozgósítás az ukrán veszteségek nagyságára utal. Ráadásul adódik a kérdés, hogy miből tudja majd Kijev fenntartani ezt a hatalmas hadsereget, honnan lesz felszerelés, fizetés, haditechnika. Jelenleg a nyugati támogatások apadnak, egy ekkora mozgósításnak így nincsenek meg a feltételei – és valószínűleg a hátország támogatása sem akkora már, mint néhány hónappal korábban.

 

Zelenszkij saját elmondása szerint egy félmilliós mozgósítás további félmilliárd hrivnyájába kerülne Ukrajnának (12,3 milliárd euró).

 

És csak óvatosan tesszük hozzá, hogy Zelenszkij bejelentése aznap történt, amikor a friss felmérések szerint az ő megbízhatósági indexe 62 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 84 százalékról, miközben Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök támogatottsága és megbízhatósági indexe továbbra is elsöprő: 88 százalékos. Mivel Zelenszkij továbbra is politikai fenyegetést lát Zaluzsnijban, felmerül a kérdés, hogy a hatalmas sorozás javaslata tényleg Zaluzsnijtól, vagy más, Zelenszkijhez hű katonai parancsnoktól érkezett.

 

Körkép.sk, KyivIndependent, Ukrajinszka Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!