Nyitókép: iStockphoto

 

A német parlament elfogadta azt a törvényt, amely megkönnyíti a lakosok és az állampolgárok számára a legális nemváltást. Amint arról a BBC beszámolt, a jogszabály bizonyos körülmények között súlyos pénzbírságot is bevezet, ha valakinek a korábban bejegyzett nevét vagy nemét az adott személy beleegyezése nélkül közzéteszik.

 

Eddig a regisztrált nem megváltoztatásához orvosi igazolásra és a családi bíróság jóváhagyására volt szükség. Az önrendelkezési törvény ezentúl enélkül is lehetővé teszi a nemváltást férfi, női vagy harmadik nemre.

 

A kérelmezőnek mindössze három hónappal a kérelem benyújtását követően személyesen kell megjelennie az anyakönyvi hivatalban. Lehetőség lesz arra is, hogy kérje, ne kerüljenek bejegyzésre a nemére vonatkozó adatok.

 hirdetes_810x300  

 

A 14 és 18 év közötti kérelmezőknek szüleik vagy törvényes gondviselőik beleegyezésére, a 14 évnél fiatalabbaknak szüleik vagy törvényes gyámjuk nyilatkozatára lesz szükségük. A kérelem jóváhagyásától számított 12 hónapon belül további módosításra vagy visszavonásra nincs lehetőség.

 

10 ezer euróig terjedő pénzbírságot lehet majd kiszabni valakinek a korábbi nevének vagy nemének szándékos és ártó nyilvánosságra hozataláért. Ez alól kivételt képeznek az olyan esetek, mint például a jogi eljárás vagy a rendőrségi nyomozás eredményeként felmerülő jogi követelmény.

 

Az új szabályok november 1-jétől lépnek életbe.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!