Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányát az 1960-as években három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt. A súlyos bűncselekményt két akkori úszótársával közösen követte el a  sportvezető, aki harmadikként erőszakolta meg az akkorra már védekezésre képtelen, „elernyedt” testű fiatal nőben – derítette ki a privatkopo.hu és a fullank.com.

 

Magatehetetlen lányt erőszakolt az úszókapitány

 

Kiss a lap szerint még 1961 nyarán, 21 évesen követte el a bűncselekményt, amelynek az 1962-es ítélet indoklása a következőket írja:

 

 hirdetes_300x300  

A Ferencváros három akkori tehetséges úszója – L. László, V. Lajos és Kiss László – 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel, akinek megtetszett V. Lajos.

 

Két nappal később L. a lányt V. a sportuszoda területén lévő lakásába csalta azzal, hogy ő is ott lakik, megmutatja neki az ingatlant. A férfi csókolózni próbált a nővel, majd annak tiltakozására kijelentette: közösülni fog vele, és addig nem engedi ki a lakásból, amíg az meg nem történik.

 

Dulakodni kezdtek. Ekkor megérkezett V. Lajos és Kiss László, akiket L. beengedett. A három sportoló együttes erővel megtámadta a fiatal lányt, az ágyra lökték.”

 

„A sértett karjait V. a hátán összefogta, majd a száját befogta, őt ledöntve tartotta, L. pedig a sértettre nehezedve, annak lábait szétfeszítve, közösült vele. Ezután Kiss László fogta le a sértett kezét, illetve befogta a száját, V. Lajos pedig fokról fokra átvette L. helyét, majd ő is közösült a sértettel.

 

Eközben Zsuzsanna rosszul lett, így ellenállásától nem kellett tovább tartani, ezért Kiss László fokozatosan elengedte őt, majd sorra kerülve közösült az elernyedt sértettel. Amikor a sértett feleszmélt és megmosdott, újból rájött a rosszullét, úgyhogy V. Lajos és Kiss László idegcsillapítót is adtak neki.”

 

itveg
Részlet az 1962-ből származó ítéletből. (Kép: fullank.com).

 

Kiss Lászlót 5 év, L. Lászlót és V. Lajost 4-4 év szabadságvesztésre ítélte az első fokon eljáró bíróság. Az ügyészség később mindhárom férfit további, egyrendbeli erőszakos nemi közösülés bűntettével vádolta, de abban az ügyben a bíróság, „bebizonyítottság hiánya” miatt ejtette a vádat velük szemben.

 

A bűncselekmény elkövetői fellebbeztek az ítélet ellen. A másodfokon eljáró bíróság – jogerősen – L. Lászlót 3 év 2 hónap, V. Lajost 2 év, míg Kiss Lászlót 3 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Kiss László Nagyfán töltötte büntetését.

 

Kiss Lászlót sötét múltja nem gátolta a sikerben

 

Kiss László a börtönből szabadulva feltűnően gyors karriert futott be: 1965-ben már a Budai Spartacus főállású edzője volt, majd 1967-ben a klub vezetőedzőjévé nevezték ki, 1969-ben pedig az öttusa válogatott úszóedzője lett. A jelek szerint Kiss esetében a rovott előélet – „valamiért” – nem bizonyult hátránynak.

 

Az aljas tett elkövetőjét 1993-ban a Magyar Úszó Szövetség alelnökévé választották, majd ugyanebben az évben a női úszó-válogatott edzője lett. 1999-ben a teljes úszóválogatott szövetségi kapitányává nevezték ki. A Magyar Úszó Szövetség elnökségének 2012-ben lett tagja, 2015-ben újraválasztották. 2014 novembere óta Százhalombatta város alpolgármestere.

 

A szakma kiáll Kiss László mellette

 

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, Gyárfás Tamás az ügy kapcsán elmondta: „Kiss László úr mintegy fél évszázaddal ezelőtt okkal vagy ok nélkül megkapta büntetését. Az ifjú korában elkövetettek elévültek, ha egy bűnös lerótta büntetését, akkor joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba.

 

Kiss László a mögöttünk lévő fél évszázadban a maga területén egyedit alkotott, szinte rendelkezik mindazzal a kitüntetéssel, amelyet egy sportvezető kaphat, különböző kormányok ismerték fel egyedi értékű teljesítményét. … Tény, hogy a szerkesztői szabadság végtelen, személy szerint tehát csak kérhetem, javasolhatom, hogy a magyar sportban, de ugyanúgy a közéletben nagy tekintélyű Kiss László személyét ne árnyékolják be”.

 

A MÚSZ szerdán délelőtt két ülést tartott, előbb a sportág vezetői, majd az edzőbizottság tagjai szavaztak arról, hogyy Kiss László változatlanul szövetségi kapitányként tevékenykedjen vagy le kell-e váltani.
„A jelenlévők mindkét találkozón egységesen úgy döntöttek, hogy a szövetségi kapitánynak változatlanul bizalmat adnak. Az Edzőbizottság tagjai mindezt egy közleményben aláírásukkal erősítették meg” – tájékoztatott a szövetség.

 

Kiss László nem akar nyilatkozni

 

Kiss László nem akart nyilatkozni az ügyben, és közleményt sem szándékozik kiadni. A vs.hu-nak remegő hangon tegnap csak annyit tett hozzá: „Erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezem, az egész életemet erkölcsösen éltem.” Azonban mint ahogy a fentiekből is kiderült, Gyárfás Tamás nem cáfolta Kiss börtönbüntetésének tényét.

 

A fullank.com szerdán azt írta, Kissnek nem kellett leülnie a büntetést, egy ismert olimpikon hozzájárulásával ugyanis korábban szabadult.

 

 

Privatkopo.hu/Vs.hu/Fullank.com/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!