A Szabadság és Szolidaritás (SaS) arra kéri Peter Plavčan oktatásügyi minisztert, hogy vizsgálja felül, miért nem kaptak a szlovákiai egyetemek és a Szlovák Tudományos Akadémia kutatási és fejlesztési uniós támogatást a 300 milliós keretből. 

 

A párt rámutatott, hogy gyanúsan osztották szét az uniós pénzeket az oktatásügyi minisztériumban.  Branislav Gröhling képviselő szerint megértik a rektorok és az akadémia vezetésének felháborodását, ugyanis szerinte érthetetlen, hogy a 300 milliós tudományos és kutatási támogatásból egy centet sem kaptak.

 

Uniós pénzek gyanús kezelése

 

 hirdetes_300x300  

Szerinte az eset világos bizonyítéka annak, hogy gyanúsan bánnak az uniós pénzekkel. A képviselő hozzátette, hogy ezzel is megmutatkozik az oktatásügy katasztrofális állapota, valamint az SNS vezetési stílusa.

 

„Az oktatásügyi minisztérium ahelyett, hogy a szlovákiai egyetemeket támogatná a minőségi kutatás érdekében, inkább a cégeknek adja a pénzt”.

 

Az SaS emlékeztetett, hogy Robert Fico második kormánya tette lehetővé a vállalatoknak, hogy levonják adóalapjukból a kutatásra és fejlesztésre költött kiadásokat anélkül, hogy ellenőriznék azok jogosultságát. Ezzel kapcsolatban a párt olyan esetekre figyelmeztetett, amikor a cégek tudományos és kutatási címszó alatt számoltak el olyan kiadásokat, melyeknek közül nem volt a valódi kutatáshoz.

 

 

A minisztérium elutasítja a vádakat

 

Az oktatásügyi tárca a SITA hírügynökségnek jelezte, hogy elutasítja a vádakat, miszerint nem támogatja a szlovákiai egyetemeket. Emlékeztetett viszont, hogy idén a Kutatási Ügynökség nyújtott vissza nem térítendő támogatást az egyetemek tudományos központjainak és kutatási részlegeinek.

 

A 23,6 millió eurós támogatás célja, hogy kiépítsék a nagyvárosok egyetemeinek tudományos- és kutatóközpontjait. A minisztérium állítja, nemsokára újabb nagy projektre készülnek annak érdekében, hogy javítsák az egyetemek kutatási, fejlesztési és innovációs képességeit.

 

Szerződéses projektek

 

 

A Szlovák Tudományos Akadémia és az egyetemek a tárca szerint csaknem 50 projektbe kapcsolódtak bele. A hosszútávú stratégiai kutatás támogatása esetében még nem hagyták jóvá a végleges eredményeket, így korai még erről nyilatkozni, véli a minisztérium.

 

A felhívás célja szerintük a vállalkozói és akadémiai szektor együttműködése, minden vállalkozói szervezetnek szüksége van egy akadémiai partnerre. Az információk alapján Peter Plavčan rövid időn belül találkozik az egyetemek rektoraival és az akadémia elnökével, hogy tisztázza fenntartásaikat a felhívással kapcsolatban.

 

SME
kép: dnes24.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!