Nyitókép forrása: hurriyetdailynews.com

 

Németországban a nyugat-európai országokéhoz képest irigylésre méltóan alacsony a halálozási arány. Az igazolt fertőzöttek mindössze 2 százaléka esik el a kórral szembeni harcban, miközben Olaszországban ez az arány 13 százalék. De vajon miért?

 

És miért szállítanak németországi kórházakba olasz és francia kritikus állapotban lévő betegeket? A válasz mindkét kérdésre ugyanaz: a német egészségügy irigylésre méltó források mellett alaposan fel tudott készülni a járványra.

 

Előrebocsátjuk, hogy a német kapacitások sem elégségesek egy olasz, vagy egy spanyol forgatókönyv kezeléséhez. Ám tény, hogy Európa legjobban felszerelt kórházai ma Németországban vannak.

 hirdetes_810x300  

 

A német kormány május elejéig kitolná a korlátozó intézkedések hatályát

Nem bízták a véletlenre

 

A járvány kitörésekor Németország 28 ezer ággyal rendelkezett az intenzív-ellátásban, majd néhány nap alatt 40 ezer férőhelyre bővítették az országos kapacitást. Nem is akárhogyan: a kormány elhalasztotta az összes nem életmentő műtétet és orvosi beavatkozást a múlt hónapban, a kórházaknak pedig pénzt kínált azért cserébe, hogy a felszabaduló ágyakat az intenzív ellátásba csoportosítsák át.

 

A kórházak 560 eurót kaptak naponta azért, hogy a ki nem használt ágyakat fenntartsák az esetleges COVID-19-betegek számára. További 50 ezer eurót kap a kórház minden újonnan létrehozott férőhelyért az intenzív ellátásban.

 

Németországban így kétszer annyi szabad ágy van az intenzív osztályokon, mint például Nagy-Britanniában, ráadásul a németek jóval több tesztet végeznek naponta, mint a többi nagy európai ország (nagyjából 100 ezret), ami egyúttal több ápoltat is jelent.

 

Bevásároltak

 

Németország már a járvány korai szakaszában alaposan bevásárolt egészségügyi felszerelésekből, és nem csak a maszkokról van szó. Miközben betiltotta az orvosi felszerelések exportját, március közepén 10 ezer lélegeztetőgépet vásárolt a már meglévő 20 ezer mellé.

 

Miközben a politikusok egy része és a közgazdászok az elmúlt években arra panaszkodtak, hogy Németországban túl sűrű a kórházak hálózata és túl nagy a felesleges ágykapacitás, most ezek nyújtanak előnyt a németeknek a koronavírus-járvánnyal szemben.

 

Egy évvel ezelőtt a Bertlesmann Alapítvány mérvadó tanulmánya még azt javasolta, hogy az 1400 kórházat csökkentsék le 600-ra, hogy spóroljanak az egészségügyön. Nagy szerencse, hogy nem volt politikai akarat egy leépítő kórházreformhoz.

 

A németek orvosi képesítésű önkénteseket keresnek a migránsok között

 

Mindenkinek van gyenge pontja. A németeké az ember

 

Százezer főre vetítve Németországra jut a legtöbb intenzív kapacitás a világon. Csak Ausztria közelíti meg érdemben, az USA is csak a harmadik helyen szerepel.

 

Ám ennek a rendszernek is van egy nagy gyengepontja, mégpedig az orvos- és nővérhiány. A betegeket kezelni és ápolni kell, a lélegeztetőgépek használatához érteni kell, az új munkaerőt valakinek be kell tanítani. Orvosellátottságban pedig a németek kifejezetten nem jeleskednek.

 

Ezer főre vetítve csak átlag 2,4 kórházi orvosuk van, szemben a franciák 2,6-os, a svájciak 3,2-es átlagával. Képesített nővérekből is hiány van náluk, ezer főre csak 5,6 nővér jut szemben például a norvégok 9,1-es átlagával.

 

Nem csoda, hogy a tartományok kétségbeesetten keresnek orvosokat ma már a migránsok között is. Elsősorban azokat próbálják megszólítani, akik diplomájuk honosítására várnak.

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.