Nyitókép: hazassaghete.hu

 

Napjainkban immár négy kontinens 21 országában emlékeznek meg a Házasság hetéről. Ennek okán számtalan helyen különböző rendezvényeket tartanak. A szervezésbe a keresztény egyházak, illetve a civil szervezetek is bekapcsolódnak.

 

A Házasság hetének (National Marriage Week) alapítója Richard Kane szerint:

 

„Ha a házasság készség, akkor váljunk ügyessé!”

 

 hirdetes_810x300  

 

Mikor van a Házasság hete?

 

A Házasság hete is a mozgó keresztény ünnepek közé tartozik. Értelemszerűen Bálint-naphoz közeli dátumra esik. Idén február 13. és február 20. között lesz.

 

Különféle programokat tartanak

 

Pozsonyban 2022. február 19-én 14:00 órától megtartják a Házastársak szombatján. Ennek keretében szeretettel hívják a házaspárokat és a szerelmeseket a „Szombat délután a férjekért” találkozóra. Bővebben a programról ITT olvashatunk.

 

Szlovákiában is ünneplik a házasság intézményét

 

Az egyes eseményeken az érdeklődők összefogó képet kapnak a mindennapi örömökről, de a házassággal szintén együttjáró feszültségek is szóba kerülnek. Emellett a gyakorlati tanácsokról se feledkeznek meg.

 

Vélekedés a házasságról

 

„Mit jelent ma a házasság?” témában Böjte Csaba részvételével az Agapé műsorában beszélgettek a témáról. Böjte Csaba elmondása szerint az az erős házasság, ahol a felek nemcsak egymásra, hanem egy közös célra is néznek. Kell egy olyan álom, amely mindkettejüket mozgatja.

 

Révész Szilvia magyarországi író, kommunikációs szakember szerint létfontosságú, hogy milyen az a kapcsolat, amelyikben a legtöbb időt töltjük, így a házasság meghatározza az életminőségünket is.

 

A teljes adás a következő linken elérhető:

 

 

Napjaink és a házasság hete

 

Molnár Tamás atya, a pozsonyi magyar katolikusok plébánosa a Körkép.sk megkeresésére elmondta, hogy a házasság hetére azért kell figyelmet fordítani manapság, mert a házasság a jelenben is sokakat érintő intézmény. Számos nő és férfi él ma is házastársi kapcsolatban, rövidebb vagy hosszabb ideje, illetve napjainkban is számos jegyespár tervezi összekapcsolni életét a házasságkötés által.

 

Pozsonyban is lesz szentmise.

 

Az érintettek számára kínál tehát segítséget ez a hét annak érdekében, hogy aztán, a Házasság Hetének elmúltával a folytatás is jó, jobb lehessen. A házasság megünneplése azért is fontos, hogy tudatosítsuk, hogy a házaspárok szerepe többek között abban van, hogy szerelmük gyümölcse, a gyermekek által növekszik a nemzet, az egyház, és a társadalom.

 

„És persze megköszönjük nekik gyermekeik becsületes nevelését is. Jó példájukat, hogy majd a következő nemzedék tagjai is merjenek elköteleződni a házasságban, most is és akkor is Isten áldását kérve hozzá.” –

 

vélekedik a lelkiatya.

 

Molnár Tamás Atya előszeretettel foglalkozik a házasokkal, házasulandókkal.

 

A kegfontosabb, hogy a házastársak bízzanak egymásban, jóban rosszban fogják egymást kezét, és leljék örömüket az együtt töltött időben.

 

Nemearadnóti program. (Kép: Nemearadnóti református egyházközség)

 

Érdekesség

 

Egy nemrég közzétett kutatás szerint azon párok körében, akik rendszeresen együtt imádkoznak, alig egy százalék a válás aránya.

 

 

 

Nagyszerű program február 20-ra ITT.

 

További olvasnivaló a témában ITT.

 

Laky Erzsébet

Felhasznált források: hazassaghete.hu, magyarkurir.hu, ntm.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!