Nyitókép: honvedelem.hu

 

Magyarország légvédelmét 21. századi, high-tech norvég rakétarendszer erősíti az idei évtől – jelentette ki a honvédelmi miniszter a norvégiai Kongsbergben.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: egy ország védekezőképességében a légvédelmi rendszer hatékonyságának maximalizálása kiemelt fontosságú. A norvég Kongsberg védelmi ipari vállalat NASAMS rakétarendszere pedig – az ország légtérellenőrzését végző izraeli Vaskupola rendszert is támogató rakétákkal – fejlett és ütőképes légvédelmi képességet ad a modern magyar haderőnek, amely a rendszerbe állítás után hatékonyan látja majd el Magyarország légvédelmi feladatait.

 

A honvédelmi miniszter kiemelte: a NASAMS a legelterjedtebb a kis-közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek kategóriájában, a rendszer által használt, amerikai AMRAAM rakéta pedig a legelterjedtebb ilyen eszköz, mely egyúttal a NATO vadászrepülőgépeinek alapfegyverzete. A rendszer egyik előnye, hogy radarjait és rakétaindítóit egymástól távol telepítik, emiatt a célba vett repülőgépek sokkal nehezebben tudnak védekezni ellene, illetve az ellenséges erőknek sokkal nehezebb semlegesítenie, mint a hagyományos légvédelmi rakétarendszereket.

 

A miniszter tájékoztatása szerint a Magyar Honvédség 6+1 tűzalegységet szerez be, és a győri MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredhez kerülnek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról is, hogy találkozott azokkal a magyar katonákkal, akik a rakétaezredtől a NASAMS-rendszer szállítás előtti tesztjén vettek részt. A felszerelés hivatalos magyarországi átadása augusztusra várható.

 

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye) via Honvedelem.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!