Nyitókép: via sportschau.de

 

Az Iszlám Állam terrorista csoport az UEFA Bajnokok Ligája negyeddöntője előtt támadásokra szólított fel híveit a legfontosabb UEFA Bajnokok Ligája-meccsek ellen. Az Al-Azaim Alapítványon, a tényleges médiaszervezetén keresztül közzétett bejegyzésében a csoport a londoni Emirates Stadiont, a párizsi Parc de Prince (sic) stadiont, valamint a madridi Santiago Bernabéu és Metropolitano stadionokat jelölte meg célpontként. A képen a „Kill Them All” felirat szerepel, valamint egy fekete ruhás férfi, aki lőfegyvert tart a kezében.

 

Bár korábban is voltak már sportmérkőzések és helyszínek az ISIS, annak támogatói és más szélsőséges szervezetek célpontjai, a csoport nem arról ismert, hogy előre bejelentette volna támadásait, inkább meglepetésszerűen rohamozza meg a nagy nyilvános helyszíneket és rendezvényeket.

 

Az ISIS korábban magányos támogatók vagy kisebb csoportok által elkövetett támadásokat is magára vállalt. Míg az elkövetők közül néhányan szoros kapcsolatban álltak a csoporttal, sőt részt vettek annak leghalálosabb iraki és szíriai műveleteiben, mások valószínűleg távolról radikalizálódtak, vagy egyszerűen csak a csoport propagandája inspirálta őket.

 hirdetes_810x300  

 

Madridban a terrorkészültség az ötfokozatú skála négyes fokozatán áll jelenleg, a belügyminisztérium szerint felkészültek a kockázatok kezelésére. Arra is hivatkoztak, hogy a ramadán végeztével az iszlamista szervezetek közösségi oldalai nagyobb aktivitásra kapcsolnak, a fenyegetés ebbe a mintába is illeszkedik

 

.A Moszkva melletti Crocus koncertterem elleni közelmúltbeli támadást, amelyben 144 ember vesztette életét, az úgynevezett ISIS-Khorasan, a szervezet közép-ázsiai tagozata vállalta magára. Ez az ISIS történetének egyik leghalálosabb támadása. Az orosz kormány azonban megpróbálta Ukrajnát, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot hibáztatni, hogy elterelje a figyelmet azokról az állításokról, amelyek szerint előre figyelmeztették a támadásról.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!