A szlovák parlament pénteken tárgyalt az állampolgársági törvény újabb módosításáról. Ez a sokadik próbálkozás a kettős állampolgárság ügyének megoldására, bár érdemi előrelépésre most sincs túl sok remény.

Ami miatt mégis visszatérünk a témára, az a szlovák belügyminisztérium készülő javaslata. Robert Kaliňák ugyanis korábban bejelentette, hogy szeptember/október végére saját elképzeléssel áll elő a kérdés rendezésére. Ehelyett azonban a napokban újabb haladékot kért, nem tudni miért. Amit tudni, hogy a szlovák külügy és belügy együtt dolgozik a javaslaton, Miroslav Lajčák erre vonatkozóan elemzést is készített a belügy számára, melyet az október 15-i kormányülésen át is nyújtott Robert Kaliňáknak.

Az infotörvény sem segít

Szerettük volna mi is megtudni, miben gondolkodik a szlovák hatalom. Ezért még aznap, október 15-én az ún. infotörvényre hivatkozva kérvényeztük a külügyminisztériumot, a kérdéses elemzés kiadására.

Október 27-én meg is jött az elutasító válasz. Eszerint tekintettel arra, hogy belső munkaanyagról van szó a két minisztérium között, illetve, hogy valószínűsíthető, hogy az abban foglaltak a jogi döntéshozatal részét képezhetik majd akár nemzetközi szinten is, megtagadják az elemzés kiadását.


MZV1

 hirdetes_810x300  

MZV2

Megkérdeztük Peter Kunderát, az Aliancia Fair-play szakértőjét is, aki szerint bár erre nincs joguk, és valószínű, hogy a bíróságon sikerrel járnánk, ennek folyamata beláthatatlan ideig elhúzódhat, fellebbezésnek nincs nagy értelme. Közben ugyanis maga a törvénytervezet is elkészül.

Nem marad más hátra tehát, mint figyelni a belügyminisztérium tevékenységét, hogy mikor bukkan fel a tervezet. Azt viszont már most biztosra vehetjük, hogy bármilyen javaslattal is állnak elő, a szlovákiai magyar kettős állampolgárok többségére nem fog vonatkozni. Tamás Ilonka néni és társai ugyanis itthon akarnak maradni a szülőföldjükön, állandó lakhely nélkül egy másik országban, mely vélhetően a Kaliňák-novella egyik feltétele lesz.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!