Beszélgetés Dr. Vadkerty Katalin történésszel a felvidéki magyarság parlamenti képviseletéről.

 

Dr. Vadkerty Katalin történész a felvidéki magyarság második világháború utáni meghurcoltatásának legteljesebb körű, tudományos tárgyilagossággal feldolgozott trilógiáért (Reszlovakizáció, Deportálások, A belső telepítések és a lakosságcsere) többek között megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, a Dominik Tatarka díjat, a Bethlen Gábor díjat,  a Jedlik Ányos Díjat.

 

Vele készült beszélgetésünk témája elsősorban a közelgő szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatos.

 

 hirdetes_400x285  

1989-et követően csak 10 olyan év volt (1998-2008 között), amikor a felvidéki magyarság politikai képviselete látszólag egységes volt. A hontalanság évei történéseinek megírása után nem gondolt-e a felvidéki széthúzás éveinek dokumentálására?

 

A hontalanság éveinek problémakörét közel egy évtizedig kutattam, a jelenkori felvidéki magyar politikai élet alakulását, az ideológiai és személyi küzdelmeket csak felszínesen – a háttértörténéseket kihagyva követem. De érzem, hogy ma rosszabb a helyzet, mint 1998 előtt volt, mert abban az időben a két jelentős magyar párt – Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és az Együttélés- legalább a választások előtt megegyezett a közös fellépésben. Ma ennek se híre, se hamva!

 

„Ma rosszabb a helyzet, mint 1998 előtt volt, mert nincs közös fellépés.”

 

Bár a politikai sokszínűség 1989-et követően rögtön jelentkezett, a liberálisoktól kezdve a kereszténydemokratákig és a szocializmusból szivárványszínnel közelítők is ott voltak az első sorokban. Nem vagyok politológus, de kérdezem, létezett-e azóta is valamikor egységes magyar politikai képviselet? Ideológiai alapon biztos nem!

 

Ma viszont azt tapasztaljuk, hogy az ideológia teljesen a háttérbe szorult, a személyi érdekek és ellentétek határozzák meg a felvidéki magyar politizálást, és ez az egységes fellépés legfőbb gátja. Az asszimilációval és elvándorlással megtizedelt magyarokat, főleg a fiatalabbakat ez kedvetlenítette el a közélettől, nem csak a magyar politizálástól távolodtak el, hanem magyarságtudatukban is meginogtak.

 

Vadkerty-Katalin
Vadkerty Katalin. Kép: televizio.sk

 

Ezt lovagolja meg a Most-Híd: nem a magyarságuk megtartása vagy az ehhez való visszatérítés a céljuk, hanem hogy a kompromisszumos politizálás oldalára állítsák az eltévelygőket. Ebben a most kialakult kissé zavaros helyzetben a gazdaságpolitikára kellene a hangsúlyt fektetni, szükség van egy erős magyar vállalkozói középréteg kialakítására, amely újra életképessé teszi nemzetrészünket.

 

„A Most-Híd célja nem a magyarság megtartása, hanem hogy a kompromisszumos politizálás oldalára állítsák az eltévelygőket.”

 

Grendel Lajos azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy jelenleg a felvidéki magyarságnak nincs képviselete a szlovák parlamentben, mert a Most-Híd erre nem alkalmas! Mi erről az Ön véleménye?

 

Grendelnek most is igaza van, nincs képviseletünk a parlamentben. Pedig kellene, mert ez fennmaradásunk alapja, még akkor is, ha a parlamentben ellenzéki pozícióban politizálna a MKP, mint etnikai párt. A Most-Híd képviselői szlovák szavazatokból is élnek, tőlük ez nem várható el. Egyébként az, hogy vegyespárt, képtelenség! Ilyenre nincs példa sem a Kárpát-medencében, de más égtájakon se. Ha komolyan gondolták volna Bugárék, ezzel forradalmat csinálhattak volna, de nem tették. Ezzel bizonyították, hogy megalakulásuk célja a hatalom és a velejáró lehetőségek!

 

Ön szerint hogyan tudna sikeresen politizálni a MKP etnikai pártként a szlovák parlamentben?

 

Nem vagyok sem jós, sem regényíró, és mint történész csak azt ajánlhatom, hogy képviseljék tisztességesen és következetesen a választóik érdekeit, úgy mintha gyermekeik javát akarnák. Jellemezze őket a helyzetismeret, megfontoltság, határozott kiállás komoly szakmai ismeretek alapján. Hogy mire vigyázzanak? Kiemelten a politikai életben leselkedő kísértésekre, a választókkal való állandó kapcsolattartásra.

 

katalin_vadkerty
Vadkerty Katalin. Kép: madari.sk

 

Vissza kell nyerni a politikából kiábrándult embereket! A magyarsággal való kapcsolatuk legyen rendszeres, ne csak az ünnepeinken, jeles napjainkon találkozzanak velünk! Vegyenek részt az önkormányzati üléseken, lakossági fórumokon is! Hallgassák meg az emberek gondját, baját, viseljék szívükön sorsukat! De tovább nem sorolom, mert a politikában naponta jelentkeznek új fejlemények, kihívások. Viszont nagyon lényegesnek tartom a másodrangúvá süllyesztett és kisemmizett felvidéki magyarok igazságának védelmét!

 

Most sok a fiatal, új arc a MKP listáján, bíztató jel?

 

Bíztató, de önmagában kevés! Sok mindent kell bepótolni, és ez vonatkozik egész parlamenti képviseletünkre. A politikában járatosabbaknak önfegyelemre, megfontolt visszafogottságra, permanens tanulásra kell ösztönözniük fiatal társaikat. Jelentsék ki, hogy a mi politikai életünkben idegenszerű az amerikai magamutogatás, a politikai cirkusz! Közép-Európa mindig a korrekt, nagytudású, következetesen az elveihez ragaszkodó politizálás helyszíne volt, és ezt kell visszahozni.

 

A fiataloknak tudatosítaniuk kell, hogy a jelölés elfogadásával nagy terhet vállaltak magukra, és lehet, hogy a gyümölcsét most még mások aratják le. De azt is tudniuk kell, hogy társadalmunk politikailag fejlődik, már nem fognak képviselőket megszokásból választani, a politikusi pálya már nem nyugdíjas állás, ha nem teljesíti a választási programot, civillé válik.

 

Elképzelhető valamilyen együttműködés a parlamentben a két magyar érdekeltségű párt között? Főleg annak tudatában, hogy a MKP egyértelműen elzárkózik a Smerrel való kormányzástól, a Most-Híd viszont ezt nem zárja ki.

 

Erre a felvetésre csak a két pártvezető hivatott válaszolni. Mi, a MKP szavazói majd megválasztott képviselőinktől kérhetünk erre választ. A lehetőségek változnak, ugyanúgy az együttműködésé is. Az is lehet, hogy rákényszerülnek, mivel mindkét párt ugyannak az európai pártcsaládnak, az Európai Néppártnak a tagja. Nem szorosan a kérdéshez tartozik, de az együttműködéshez annál inkább, hogy én személy szerint hiányolom a Most-Híd párttól, hogy a mai napig a szlovák értelmiségi szimpatizánsaik révén nem gyakoroltak nyomást az objektívebb szlovák történelemlátásra, oktatásra.

 

„Hiányolom a Most-Híd párttól, hogy a mai napig a szlovák értelmiségi szimpatizánsaik révén nem gyakoroltak nyomást az objektívebb szlovák történelemlátásra, oktatásra.”

 

vadkerty
Vadkerty Katalin. Kép: madari.sk

 

Magára valamit is adó nemzet nem nevelhet középiskolai, egyetemi szinten gyűlöletkeltő történelmi hazugságokon nemzedékeket szlovák-magyar vonatkozásban. Pedig ez lenne a megbékélésnek, ami a párt nevében is benne volt sokáig, az első, legfontosabb lépése! Aztán, hogy ez nem valósult meg, nagy hirtelen polgári párttá alakultak nevükben….

 

Bugár populista politikus, de amikor még ő volt a MKP elnöke, volt a pártvezetőségben egy felkészültebb politológus Duray Miklós személyében, egy szélesebb látókörűséggel rendelkező Duka-Zólyomi Árpád, egy műveltebb Csák Pál. Tőlük nem tudott megszabadulni, így inkább a párttól szabadult meg, és csinált egy belső vetélytárs nélküli új pártot magának. Mi lenne nélküle ezzel a párttal?

 

Nehéz elképzelni, de a megszűnés fenyegetné, az biztos. Említettél neveket, bizonyos értelemben mindnyájan főszereplő típusok. Bugár is, csak másként! Janics Kálmántól tudom, hogy ő szemelte ki az egykori MKDM (Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom) élére. Nem viszonyítható Bugár az említett személyekhez! Messze áll tőlük! Viszont meg tudta nyerni az embereket! Az elmúlt 20 év ezt bizonyítja! Hogy mivel és hogyan, azt a politológusok, politikatörténészek és pszichológusok fogjak majd megmondani. Nekünk nem vele kell foglalkoznunk!

 

„A Magyar Közösség Pártjának be kell jutnia a szlovák parlamentbe!”

 

A célok meghiúsulását, a folyamatok elakadását sok esetben követte az elszürkülés és csalódás az elmúlt években. A közöny viszont tovább ront a helyzeten! Most ezt meg kell akadályoznunk azzal, hogy mindnyájan elmegyünk választani! Állampolgársági másodrendűségünk deklarálása ellen tiltakoznunk kell a parlamentben is! A Most-Híd ezt nem fogja megtenni szlovák érdekeltsége miatt! A Magyar Közösség Pártjának ezért be kell jutnia a szlovák parlamentbe! Tudtára kell adnunk a mindenkori szlovák kormánynak, hogy vagyunk, magyarok vagyunk, és lenni, élni akarunk szülőföldünkön!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: nava.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!