Az SaS és az OĽaNO péntekig adott időt a belügyminiszternek, hogy önként lemondjon.

 

Robert Kaliňák az új Fico kabinet első minisztere, aki ellen bizalmatlansági eljárást kezdeményez az ellenzék. Az indítványt a Bašternák ügy kapcsán nyújtják be.

 

Egy olyan ügyről van szó, ahol Robert Fico, Ján Počiatek és Robert Kaliňák közeli ismerőse túlzott DPH levonással, egy év alatt nyolc millió eurót vett el az emberektől

 

– mondta a TASR-nek Igor Matovič (OĽaNO).

 hirdetes_810x300  

 

Az ellenzék felszólította a Most és a Sieť képviselőit is, hogy szavazatukkal ne támogassák a belügyminisztert.

Íme az okok, melyek miatt az ellenzék szerint Kaliňáknak távoznia kellene.

 

Bašternák ügy

 

Ez az eset a pozsonyi Five Star Residence lakáskomplexumot érinti, melyet Marian Kočner cége épített. Ebben az épületben vett meg hét lakást Bašternák vállalata, összesen 12 millió euró értékben, a megvásárolt lakások DPH-ját mintegy 2 millió euró értékben pedig visszaigényelte az államtól. A lakásoknál felmerült a túlárazás gyanúja. A vállalkozó cégének összen 5,9 millió eurónyi DPH-t utalt vissza az állam.

 

A gyanús ügyek szőnyeg alás söprése

 

A gyanú szerint a fent említett ügyet nem vizsgálták ki kellőképpen. A pénzügyi hivatal egyik dolgozójának levele alapján, melyet több médiumnak is eljuttatott, František Imrecze a hivatal vezetője, és Daniel Čech vezetőhelyettes nyomására nem folyt valódi vizsgálat. Az érintettek ezt cáfolták.

 

A Plus 7 dní hetilap arról informált, hogy Imrecze március elején találkozott Miroslav Výboh nagyvállalkozóval, akit Fico barátjának nevezett. A pénzügyi hivatal ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy ez egy magán jellegű találkozóró volt.

 

Fico és Bonaparte

 

Bašternák építette azt a lakáskomplexumot is ahol Fico lakik. A lakás alapterülete 377 négyzetméter, és a miniszterelnök 2012-ben havi 2650 euró bérletet és 200 euró villanypénzt fizetett érte. Fico miniszterelnöki fizetése havi 3700 eur tisztán.

 

A kormányfő ezt azzal magyarázta, hogy felesége ügyvédként többet keres mint Ő, ebből tudják fenntartani a lakást. A fényűzésre pedig azért van szükség, mert itt fogadja a magas rangú, hivatalos, külföldi vendégeket is.

 

Az ellenzék ma felszólította Ficot, hogy költözzön ki a lakásból, mutassa be a bérleti szerződést, és bizonyítsa, hogy rendszeresen fizeti a bérletet.

 

Összeköttetés

 

A DPH visszaigénylések kivizsgálásának ideje alatt a B.A. Haus cég, melynek elnökségében ült Bašternák is, birtokolta azt az épületet, melyben Robert Kaliňák lakik. Bašternákot később az a Marer Turčan váltotta az elnökségben, aki Kaliňák valamikori ügyvédi irodájában is dolgozott. A belügyminiszter elutsította, hogy Bašternák szomszédja lenne.

 

Az ellenzék a belügyminiszter leváltását kéri, mert szerintük Kaliňák el akarta tussolni az ügyet és nem gondoskodott annak érdemi kivizsgálásáról.

 

Büntetőeljárás

 

A Nemzeti Bűnügyi Iroda büntetőeljárást kezdeményezett a DPH visszaigénylési ügyben. Az egyik esetben a vizságlóbiztos április 13.-án tette meg a feljelentést adó-, és biztosítási pénzek befizetésének elkerülésének gyanúja végett.

 

Ez a BL 202 cég 2012 adóvisszaigényléseire vonatkozik, ahol azt kell megvizsgálni, hogy befolyásolták-e korrupciós módszerekkel az adóellenőrzést.

 

Bašterák a vizsgálóbiztosok előtt kijelentette, hogy a vitatott tranzakció során készpénzben fizette meg a lakások 12 millió eurós vételárát. Erről a denníkN tájékoztatott. A készpénz eredetét a vállalkozó nem fedte fel.

 

forrás: sme.sk

nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!