Megszoktuk, de elfogadni nem tudjuk, hogy a Most-Híd politikusai – élükön a pártelnökkel – kettős kommunikációt folytatnak a hazai szlovák, illetve magyar sajtóban – írja szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalásában Menyhárt József, az MKP elnöke Bugár Béla azon kijelentéseire, amelyeket a TA3 V politike című vitaműsorában tett.

 

Bugár vasárnap azt nyilatkozta élő adásban, hogy az MKP elutasította a megyei, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon való együttműködést, mert a magyar párt azt szabta feltételül, hogy a Most-Híd alakuljon etnikai párttá.

 

Az MKP elnöke Bugár gondolatmenetét „nyilvánvaló ostobaságnak” nevezte, tekintve, hogy

 

 hirdetes_300x300  

„Az MKP nem szabta az együttműködés feltételéül, hogy a Híd kizárólag a szlovákiai magyarok érdekképviseletét lássa el, ez több szempontból is értelmetlen lenne, és végső soron saját pozícióját gyengítené”

 

Menyhárt kifejtette:

 

„Korábban épp a Híd alapítói próbálták degradálni az MKP számára prioritásként kezelt etnikai politizálást, a tapasztalat viszont rácáfolt az általuk elavultnak tartott érdekképviseletre, az MKP él, dolgozik és erősödik”

 

Menyhárt szerint a tavaszi MKP – Most-Híd találkozó után regionális és járási egyeztetések is folytak a két párt között, ám

 

„sajnos, a kormánypozíció felsőbbrendűségével tárgyaló magatartás nem vezetett eredményre, mert a parlamenti politizálás mellett regionális szinten a Híd nem építkezett, ezért nem tudott megfelelő jelölteket felmutatni”

 

magyarázza az MKP elnöke, miért feneklettek meg végül a tárgyalások.

 

Bugár hétvégi kijelentéseivel kapcsolatban Menyhárt úgy fogalmazott:

 

„Megszoktuk, de elfogadni nem tudjuk, hogy a Most-Híd politikusai – élükön a pártelnökkel – kettős kommunikációt folytatnak a hazai szlovák, illetve magyar sajtóban. A szlovák nyelvű médiában a szlovák szavazótáboruknak, a magyarban a szlovákiai magyaroknak próbálnak kedvezni, ez viszont többször egymásnak részben vagy egészben ellentmondó állításokat eredményez. A kettős beszéd pedig nem lehet az együttműködés alapja.”

 

Az MKP elnöke kiemelte, hogy nem az etnikai politizálás a valódi feltétele a tárgyalásoknak, hanem a „higgadtság”, mert a felfokozott érzelmek csak újabb ellentéteket eredményezhetnek. Azt is nyomatékosította, hogy három évvel a következő parlamenti választások előtt kizárni az együttműködés lehetőségét „nemcsak furcsa, de a szlovákiai magyar nemzeti közösség szempontjából egyenesen végzetes” lenne.

 

Menyhárt állásfoglalásában leszögezte:

 

„A Magyar Közösség Pártja továbbra is felelősséggel áll a szlovákiai magyar közösség érdekképviseletéhez, ennek pedig része a további párbeszéd a két párt között. Ezért a megfelelő időben az önkormányzati, európai parlamenti és parlamenti választások előtt szorgalmazni fogjuk a tárgyalásokat.”

 

Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk/archív

 

Kapcsolódó tartalom:

Bugár: Semmi esetre sem válunk tiszta etnikai párttá

 

Bugár: Úgy gondolom, nem lesz koalíciós válság

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!