Hivatalosan is megalakul a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) nevű párt. A leendő politikai mozgalom vezetői ma adták le a Belügyminisztériumban a bejegyzéshez szükséges aláírásokat, amelyekből Ivan Štefunko társalapító szerit több mint 13 ezer gyűlt össze. 

 

Štefunko mozgalmát „erős európai szellemiségű” pártként mutatta be, amely „a liberális értékeket hivatott képviselni és védeni”. Elmondása szerint a párt az oktatás, az egészségügy és a regionális különbség kérdéseire helyezi a hangsúlyt.

 

„Szlovákia jövője rendkívüli mértékben függ a benne élő és tanuló emberektől. A másik téma az egészségügy, mert ahhoz, hogy valaki dolgozhasson és gyarapítsa ezt az országot, hatékony egészségügyre van szükség (…). A harmadik dolog pedig a regionális egyenlőtlenségek megszüntetése. Szlovákia mára két részre szakadt, és ahhoz, hogy ezek a különbségek eltűnjenek, nem csak egy választási időszakra szóló, hanem hosszútávú munkára van szükség”

 

A Smernek mennie kell

 hirdetes_400x285  

 

Céljaik között felsorolták a korrupció elleni harcot, a vállalkozói környezet javítását. Štefunko elmondta, a Progresszív Szlovákia kiáll az ország uniós tagsága mellett és a mélyebb integrációt preferálja.

 

„Az Európai Unió közege Szlovákia számára nélkülözhetetlen biztonságpolitikai, gazdasági, szociális, környezetvédelmi és humanitárius szempontból”

 

mondta a párt társalapítója.

 

Arra a kérdésre, hogy mely pártokkal tudná elképzelni az együttműködést, Štefunko általánosságban úgy válaszolt, „azokkal, akik az ellen harcolnak, amit ma láthatunk”.

 

A sajtótájékoztatón a párt vezetői elég magabiztosan jelentették ki, hogy bekerülnek a parlamentbe.

 

„Ha elégedettek volnánk azzal, amit a Smer csinál, akkor nem indultunk volna. Mi úgy gondoljuk, hogy a Smert le kell váltani”

 

A Progresszív (vagy Haladó) Szlovákia pártot a legtöbben balliberálisnak sorolják be. Sokan úgy vélik, hogy nem csak a Smer, de a Most-Híd szlovák választóit is sikerrel csábíthatja el.

 

Körkép.sk

Nyitókép: TVnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!