Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A Milan Krajniak (Sme rodina) munka- és családügyi miniszter által szorgalmazott szülői bónusz bevezetésének nincs kellő támogatottsága a koalícióban – jelentette ki Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter. A szülői bónusz lehetővé tenné, hogy a dolgozók gyermekek közvetlenül hozzájáruljanak szüleik nyugdíjához. Jelenlegi formájában a koalíció nem támogatja az ötletet.

 

„Úgy gondolom, hogy végül lesz valamilyen szülői bónusz, de a formája más lesz”

 

fogalmazott Matovič, hozzátéve, hogy ő „szorít Krajniaknak”.  Mint mondta, az ötlet, hogy a nem kellőképpen megbecsült nyugdíjas édesanyákat megsegítsék, kiváló kezdeményezés, de

 

 hirdetes_810x300  

„másrészről találni kell egy valóban felelőségteljes és hosszútávon fenntartható finanszírozási módot”

 

mondta.

 

Szülőnként 2,5 százalék a bruttó bérből

 

Krajniak már hosszabb ideje beszél arról, hogy a dolgozók járulhassanak hozzá szüleik nyugdíjjáradékához. Maga az elképzelés már bekerült az alkotmányba, de a konkrét forma még nem. A miniszternek az első negyedév végéig át kell verekednie elképzelését a koalíciós partnereken. Ha ez sikerülne neki, akkor 2023. január 1-jétől hatályba is lépne a törvény.

 

A jelenlegi előterjesztett elképzelés szerint a dolgozó gyerekek bruttó fizetésük 5 százalékával egészíthetnék ki szüleik életjáradékát, apa és anya között egyforma, 2,5-2,5 százázalékos megoszlásban.

 

Krajniak azt állítja, hogy az intézkedésre a munkaügyi hivatal 758 millió eurót már elkülönített. A maximális éves költségét 550 millió euróra becsülik, tehát a minisztériumnak van 208 milliós tartaléka.

 

A szülői bónusz ellen igen éles kritikával lépett fel a Költségvetési Felelősség Tanácsa (RRZ). Állításuk szerint a Krajniak által emlegetett 758 milliós keretnek máshol van a rendeltetési helye.

 

A gyerekek növelhetnék szüleik nyugdíját. Krajniak bemutatta, hogyan befolyásolja a családi bónusz a szülők nyugdíját

 

Krajniak szerint ezért mérhetetlenül igazságtalan a nyugdíjrendszer az anyákkal szemben

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!