Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Egyre reálisabb az esélye, hogy kisebbségi kormány folytatja az ősz elejétől Szlovákiában. A Richard Sulík vezette SaS megint mindent egy lapra feltéve próbálja sarokba szorítani az OĽANO-t, saját pártelnökének kormányból való eltávolítását követelve. Az OĽANO teljesen racionális okokból ebbe nem egyezhet bele, a tavaly márciusi meghátrálás már így is komoly politikai sebeket okozott. A kérdés az, hogy kikre lehet számítani a kormányzás fenntartásában, ha az SaS-re már nem?

 

A Postoj konzervatív hírportál összefoglalója 74+3 képviselőt számolt össze. Már az elején érdemes leszögezni, hogy az említett +3 képviselő személye olyan problémás, hogy végül több mandátum elvesztéséhez vezethet, mint amennyit hozna.

 

A koalíciónak elvileg van 71 biztos mandátuma. Az OĽANO 48 képviselőt tud előállítani. A Sme rodina nemrég 17-ről 20 képviselőre hízlalta frakcióját, miután felvette Ján Krošlákot (korábban OĽANO), Jozef Šimkót (korábban ĽSNS) és Romana Tabákot (korábban OĽANO) a soraiba. Ez utóbbi váltig állítja, hogy nem tud erről, ettől függetlenül vélhetően az új koalíció számolhatna a támogatásával.

 

 hirdetes_810x300  

A Kolíková által anno előidézett pártszakadás miatt a Za ľudínak mindössze három képviselője van, amiből kettő (Juraj Šeliga és Jana Žitňanská) viszonylag gyakran kacsint össze az SaS-szel, szóval nem annyira biztos a kezük a szavazásnál. Így állna össze a 71-es lista.

 

A „függetlenek”

 

Aztán ott van az OĽANO-t korábban elhagyó Ján Mičovský, aki a nemzeti parkok reformján kívül szinte mindenben a koalícióval szavazott. 72.

 

Ha kisebbségi kormány lesz, az valószínűleg a parlamentben számíthat Katrína Hatrákovára is, aki a Keresztény Unió képviselője, és a Robert Fico kiadatásakor leadott nemleges szavazata miatt zárták ki a frakcióból. Ő a Postojnak is megerősítette, hogy a jelenlegi helyzetben nem lát perspektívát az előrehozott választásokban, ezért támogatná a kisebbségi kormányt. 73.

 

Martin Čepček frakción kívüli képviselő, aki szintén az OĽANO-ból szorul ki, miután sorozatosan megszegte a kolaíciós szerződést, rendszeresen az ĽSNS-szel szavazott és többszor is abortusztörvényt akart átverekedni a parlamentben a koalíció jóváhagyása nélkül. Čepček azt a feltételt köti ki a kisebbségi kormány támogatásához, hogy az majd megszünteti a társadalmi megosztottságot és nyugtalanságot. Egyébiránt pedig kifejezett ellenérzéseket táplál Vladimír Lengvarský egészségügyi és Branislav Gröhling oktatási miniszterekkel szemben, és hát Eduard Heger kormányfőről is elég sarkos véleménye van – szerinte inkább őt kellene visszahívni Matovič helyett. 74.

 

Veszélyes vizeken

 

Ha tényleg ennyire kell a parlamenti többség az OLANO-Sme rodina-Za ľudí koalíciónak, és az ellenzéki pártok közül senkire sem számíthatnak, akkor bizony rá lesznek szorulva az ĽSNS-es frakció egykori tagjaira. Ide tartozik Tomáš Taraba, Filip Kuffa és Štefan Kuffa. 77.

 

Ugyanakkor ez a három név alaposan kiakaszthatja az OĽANO liberális szárnyát, és vélhetően kellő ürügyet adna Šeliga és Žitňanská számára is, hogy távozzanak a koalícióból (vagy kérjenek egy megfelelő súlyú politikai ellentételezést).

 

Mindez ugyanakkor azt jelenti, hogy matematika esélynél több is van a kormányzás SaS nélküli folytatására, ami nyilvánvalóan rendkívül nehéz lenne.

 

A kisebbségi kormányzás életképessége azért is fontos kérdés, mert ha Sulíkék sikerrel járnak, és előrehozott választásokra kerül sor, akkor Szlovákia elmúlt két évtizedében a második jobboldali kormány bukik el. A választók pedig ezután kétszer is meggondolnák, hogy szavaznak-e olyan pártokra, amelyek változást ígérnek, majd saját magukat véreztetik ki a belharcokban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.