Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Nehéz, de sikeres évként értékelte a 2022-es esztendőt Jaroslav Naď védelmi miniszter. Kiemelte a modernizációs projekteket és a védelmi költségvetés bővítését is. Szerinte a fegyveres erők remek munkát végeznek.

 

„Nehéz év volt, de merem állítani, hogy az egyik legsikeresebb is a védelmi tárca számára Szlovákia létrejötte óta”

 

fogalmazott Naď.

 

A 2023-as év prioritásai között a katonai tehergépjármű és kézifegyver beszerzési projekteket említette, több laktanya felújítása is terítéken van, illetve nyitott kérdés még a drónvásárlás és a hangsebesség alatti légierő fejlesztése.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákia a múlt évben 152 lánctalpas páncélosjármű megvételéről írt alá szerződést Svédországgal 1,688 milliárd euró értékben, és 76 páncélozott gyalogsági 8×8-as gyalogsági transzporter beszerzéséről Finnországgal 447 millió euró értékben. Új törvény született a hivatásos katonák jogállásáról és a katonai hírszerzésről. Még a tavalyi év elején került elfogadásra az amerikai-szlovák védelmi megállapodás (DCA-paktum). Szlovákia az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta 167,8 millió eurónyi katonai támogatást nyújtott a megtámadott országnak.

 

Naď szerint Szlovákia idén teljesíti azt a NATO-tagállamok által vállalt kötelezettséget, hogy a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra költik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!