Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Zuzana Čaputová államfő nem tudja elképzelni, hogy aláírná azt a törvényjavaslatot, amely parlamenti elfogadása esetén a választáson való részvételért 500 euróval jutalmazná a választópolgárokat. Érvelése szerint Szlovákiában számos terület forráshiánnyal küzd, és fontos megfontoltan és célirányosan kezelni a ráfordításokat. Az államfő erről pénteken Tőketerebesen beszélt.

 

„Az ilyen ötleteknek hatalmas hatása van a költségvetésre, ezért inkább ötször meg kell fontolni, mielőtt bevezetik”

 

mondta. Hozzátette, hogy Kelet-Szlovákiában például a gyermekkórházak ágyakapacitásának bővítésére hiányzik a pénz, miközben egyesek olyan projektről szőnek álmokat, amely jogilag ellentmondásos lehet.

 

A parlament a héten elutasította Igor Matovič OĽANO-s pártenök javaslatát a választáson való részvétel anyagi jutalmazásáról. Matovič azonban kitart, és újra beterjeszti a javaslatot, ráadásul kijelentette, hogy az OĽANO a jövőben csak olyan kormánykoalícióban hajlandó részt venni, ami kötelezi magát az 500 eurós jutalom bevezetésére.

 hirdetes_810x300  

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy egy nemrégiben megjelent felmérés szerint a választási részvétel 67 százalék körül mozog, az 500 eurós jutalom esetében azonban 90 százalékra nőne az urnákhoz járulók száma. Nem mellesleg, Martin Slosiarik szociológus nemrég a balliberális Denník N-nek azt nyilatkozta, hogy a nem választók (akiket Matovič intézkedése mozgósítana) elsősorban a Smert és a Republikát erősítené. Ebből a szempontból a liberális és a progresszív államfő vonakodása mögött sokkal inkább politikai, mint anyagi megfontolások húzódnak meg. Hozzátesszük, hogy a korábbi felmérések szerint a felvidéki magyar választók nagyjából 30 százaléka nem választó, így az intézkedés a magyar szavazási kedvet is befolyásolhatja. Az érem másik oldala, hogy egy 90 százalékos részvétel az őszi előrehozott választásokon a törvény elfogadásával közel kétmilliárd eurójába kerülne az államnak.

 

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!