Nyitókép: SITA/ Diana Černáková

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő hétfőn kinevezte a szakértői kormányt Ľudovít Ódor vezetésével.

 

Az új kormány nyugalmat és szakmaiságot akar hozni – jelentette ki Ľudovít Ódor miniszterelnök miután Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök kinevezte a posztra.

 

„Közös ambíciónk az, hogy békét, stabilitást, toleranciát és nem utolsósorban civilizált vitát hozzunk létre. Meg szeretnénk mutatni, hogy ezt másképpen is lehet csinálni”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta.

 

Novovymenovaný predseda vlády Slovenskej republiky Ľudovít Ódor (uprostred) počas vymenovania novej vlády odborníkov prezidentkou SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 15. máj 2023. Foto: SITA/ Diana Černáková

 

Kijelentette, hogy a választásokig biztosítani fogják az állam megfelelő működését.

 

„A jelenlegi problémák megoldása mellett kiemelt feladatunk lesz Szlovákia jövőjének, versenyképességének és sikerének hangsúlyozása is”

 

– tette hozzá.

 

Sprava: Prezidentka SR Zuzana Čaputová a novovymenovaný predseda vlády Slovenskej republiky Ľudovít Ódor počas vymenovania novej vlády odborníkov prezidentkou SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 15. máj 2023. Foto: SITA/ Diana Černáková

 

Ódor bejelentette, hogy az új kabinet nem fog megnyitni kulturális témákat. „Különbözőek vagyunk, más értékeket vallunk. Ezt a sokszínűséget tiszteletben tartjuk” – tette hozzá.

 

Szerinte az új kormány a politikusok számára is kormány lesz. „Szeretnénk biztosítani a folytonosságot mandátumunk kezdetén és végén is. Meggyőződésem, hogy csak együtt tudunk szembenézni a Szlovákia előtt álló kihívásokkal” – tette hozzá.

 

Čaputová: Az új kormánytól a lehető legjobb és legpragmatikusabb teljesítményt várom el

 

Az új kormányhoz a helyzet csillapítását célzó elvárások és gyakorlati megoldások kapcsolódnak – fejtette ki beszédében Zuzana Čaputová államfő, egyúttal köszönetet mondott Eduard Heger leköszönő kormányának szolgálatáért.

 

„A kormány munkájának részeként a lehető legjobb és legpragmatikusabb teljesítményt várom el. Legyen szó a reformok végrehajtásáról, például az igazságszolgáltatás, az oktatás területén, a helyreállítási terv egyéb mérföldköveinek teljesítéséről, de mindenekelőtt az állami költségvetés elkészítéséről és az államháztartás fenntarthatósága felé tett lépésekről”

 

– mondta az elnök.

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vymenovania novej vlády odborníkov prezidentkou SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 15. máj 2023. Foto: SITA/ Diana Černáková

 

Čaputova szerint, ha a kormány tagjainak a különbözőségeik ellenére sikerül korrekten, kölcsönös tisztelettel kommunikálni és együttműködni, az meggyőző és biztató példa lesz arra, hogy mások is képesek erre.

 

„Bizonyítéka lesz annak, hogy a közszolgálat ellátása elsősorban szakmai munka, és a különbségek felhasználhatók a legjobb megoldások megtalálására, nem pedig azok lerombolására”

 

– jelentette ki.

 

Novovymenovaní členovia vlády počas vymenovania novej vlády odborníkov prezidentkou SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 15. máj 2023. Foto: SITA/ Diana Černáková

 

A kabinettől azt is elvárja, hogy részese legyen a populizmus és a hazugság ellensúlyozásának, de emellett szeretné, ha megőrizné az objektivitást és a magas kommunikációs kultúrát, és tiszteletet mutatna mások iránt.

 

Az elnök köszönetet mondott Eduard Heger kormányának Szlovákia érdekében végzett szolgálatáért. Kiemelte a fontos reformokat az igazságszolgáltatás, az oktatás és a nemzeti parkok területén, valamint a helyreállítási terv kapcsán elért mérföldköveket. Rámutatott továbbá a vállalkozások, önkormányzatok és háztartások működő támogatási rendszereire az energiaválság kompenzációja tekintetében. Mint megjegyezte, a kabinet problémája, amely a végéhez vezetett, az állandó harcok és viták voltak.

 

Čaputová államfő ma kinevezi Ódor Lajos hivatalnokkormányát

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!