Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

A Progresszív Szlovákia (PS) drága színháznak tartja a rendőrség kivezénylését a szlovák-magyar határra. Michal Šimečka, a PS elnöke szerint Robert Fico (Smer-SD) és kormánya célja az, hogy elterelje a figyelmet Szlovákia valódi problémáiról, valamint a rendőrségen belüli „tisztogatásokról”.

 

„A jelenlegi színház a határon csak pazarolja országunk pénzforrásait és emberi kapacitásait. A valódi megoldás politikai bátorságot igényel és megállapodást az Európai Unión belül“

 

– mondta Šimečka.

 

Kiemelte, hogy a Szlovákián áthaladó tranzitmigráció már több mint egy hónapja meredeken csökken. Szerinte ennek okai az országok intézkedései az ún. balkáni útvonalon, valamint az időjárás változása.

 hirdetes_810x300  

 

Lucia Plaváková, a PS alelnöke és az emberi jogi parlamenti bizottság vezetője rámutatott az Európai Unió közös menekültügyi rendszerét érintő reform befejezésére, valamint a háborúk és az erőszak megszüntetéséhez szükséges feltételek megteremtésére. „Szigorúan ragaszkodni kell ahhoz is, hogy minden uniós ország teljesítse feladatait” – tette hozzá.

 

Robert Fico miniszterelnök hétfőn este kijelentette, hogy Szlovákia kész reagálni az illegális migrációs hullámokra. Ezt hivatott demonstrálni a Magyarországgal közös határ védelmét fokozó éjszakai akció. Bejelentette továbbá, hogy kész minden rendelkezésre álló erőt bevetni, beleértve a rendőrséget és a hadsereget is. Ugyanakkor minden határátkelőt, amelyen az illegális migránsok áthaladtak, rendőrjárőrök ellenőrzik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!