Nyitókép: SITA/Tomáš Somr

 

A visegrádi négyek (V4) most és a jövőben is egy nagyon fontos formáció, dinamikája azonban nagyban függ az elnöklő ország hozzáállásától. Erre Robert Fico kormányfő figyelmeztetett a TASR-nek adott interjújában. Megerősítette, hogy kormányzása idején Szlovákia szándéka az lesz, hogy a V4-ek erejét és cselekvőképességét felélessze.

 

Emlékeztetett: jelenleg a Cseh Köztársaság az elnöklő ország.

 

„Ismételten arra kértem Petr Fiala cseh kormányfőt, hogy hívja össze a V4-eket, mert úgy gondolom, hogy még ha vannak is bizonyos nézetkülönbségeink, beszélhetünk olyan témákról, amelyek összekötnek bennünket, például az Európai Unió költségvetése kapcsán, vagy az EU hosszútávú szerződéseinek az átértékeléséről, sok ilyen van. A cseh kormányfő álláspontja az, hogy csak később hívja össze a V4-eket, és én ezt csak tiszteletben tarthatom”

 

állapította meg Fico.

 hirdetes_810x300  

 

Ezenkívül nagy figyelmet szeretne fordítani a többi három ország kormányfőivel folytatott kétoldalú párbeszédre. A múltbeli tapasztalatok alapján meg van róla győződve, hogy a négy ország közös fellépése mindegyiküknek segít az EU-n belül a saját álláspontja az érvényesítésében.

 

„Ha összefog négy ország, amely körülbelül 65 millió polgárt képvisel, akkor azt a legnagyobb európai szereplők is tiszteletben tartják, mert tudják, hogy nélkülünk nem fognak tudni fontos döntéseket elfogadni és hogy egyezségre kell velünk jutniuk”

 

figyelmeztetett a szlovák kormányfő.

 

„Ez egy nagyszerű lehetőség, és ettől különlegesek a V4-ek. De… A régión belüli politikai erőviszonyok ma olyanok, amilyenek”

 

állapította meg, majd hozzátette: a szlovák elnöklés idején kormánya egyértelműen a V4-ek cselekvőképességét akarja majd feléleszteni.

 

„Garantálom, hogy a V4-ek dinamikája egész máshogy fog kinézni”

 

ígérte Fico.

 

A kormányfő egyúttal hangsúlyozta, hogy Szlovákia EU- és NATO-tagságát nem lehet megkérdőjelezni. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy az ország külpolitikájának nem kellene kötelezően és egyoldalúan nyugati irányultságúnak lennie.

 

teraz.sk

Megosztás:
Címkék: Robert Fico V4

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!