Ma ülésezik Nagyszombat megye közgyűlése. A napirendek között az egyik pont egy emlékhely kialakítása Ján Kuciak nagymácsédi családi házából, ahol a Szólás Szabadságának Múzeumávát hoznák létre. A téma megosztja a közvéleményt. A nyilvánosság egy része talán szolidaritásból támogatja az ötletet, mások ugyanakkor groteszk ötletnek tartják a kezdeményezést.

 

A Szólás Szabadsága Múzeumának kialakításáról az elmúlt hetekben Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke már tárgyalásokat folytatott különböző civil személyekkel. Céljuk, hogy olyan intézményt hozzanak létre, amely emléket állít az igazságnak és az igazságért küzdő, brutálisan kivégzett Ján Kuciak a Martina Kušnírová emlékének, mégpedig azok nagymácsédi házában. Ott, ahol Ján Kuciakot két lövéssel szíven, menyasszonyát, Martina Kušnírovát pedig egyetlen lövéssel fejbe lőtték és kivégezték.

 

Kaščák az ötletgazda, de vannak megjegyzések hozzá

 

 hirdetes_810x300  

A javaslatot már a Megyei Tanács is megvitatta, és megbízta a megyeelnököt, hogy további tárgyalásokat kezdeményezzen a témában az érintett személyekkel és intézményvezetőkkel.

 

Ján Kuciakék házán jelzáloghitel van. Viskupič tervei szerint Nagyszombat megye megvásárolná az ingatlant Kuciak hozzátartozóitól, és ott megyei fenntartású múzeumot hoznának létre. A közeli Galántán a megyének már van egy  múzeuma, melynek élére a közgyűlés most nevezi ki új ciklusra az igazgatót. Kérdés, hogy a nagymácsédi projekt mennyire befolyásolná a már működő megyei intézményeket.

 

A megyegyűlésre kerülő határozati javaslat szerint az anyag támogatásra javasolt, de annak hatástanulmányát ki kell egészíteni, és be kell dolgozni Berényi József (MKP), a megyefőnök-helyettesének megjegyzéseit is a témához. Jozef Viskupič szerint a múzeum többek között a gyilkosság miatt óriási veszteséget szenvedettek, azaz Kuciak újságírótársai, a művészeti és kulturális közösségek, a helyi önkormányzat és aktivisták szoros együttműködése által jöhetne létre.

 

Nagymácséd község Nagyszombat megye közigazgatási területén található, így a falu vezetése támogatja az áldotok hozzátartozóinak, illetve a társadalmi-kulturális élet képviselőinek ötletét.

 

Jozef Viskupič ezért a közelmúltban az ötletgazdával, Michal Kaščák zenészszel és a Pohoda fesztivál vezetőjével is találkozott. Kaščák. Nagyra tartja a megye pozitív hozzáállását a kezdeményezéshez, és fontosnak tartja, hogy Martina és Ján emlékének ilyen formában is megőrizzék.

 

A megyegyűlés vélhetően megszavazza

 

„Ján Kuciak és Martina Kušnírová örökségét nem hagyhatjuk elveszni, a szólásszabadság korlátozását pedig nem engedhetjük”

 

– nyilatkozta Viskupič

 

A Szólás Szabadságának Múzeuma egyrészt a meggyilkolt újságíró halálának állítana emléket, amely workshopok, találkozók, különböző kiállítások helyszínéül is szolgálna. Nagyszombat Megye Önkormányzata mai ülésén vélhetően zöld utat ad a projektnek.

 

Laky Erzsébet és KZS/trnava-vuc.sk

További ajánlott írások:

 

Nagyszombat megye támogatja, hogy Kuciakék házából múzeum legyen

Nyitókép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!