Magyar szempontból az egyik legkiélezettebb csata a közelgő helyhatósági választásokon Gútán várható.

 

A több ciklus óta a várost vezető, kihívói szerint funkciójába már beleunt és elfáradt, lendületét vesztett Horváth Árpádnak (MKP) két kihívója is lesz.

 

Közülük is a végső győzelemre egyik esélyes Németh Iveta függetlenként, a forTe csoport színeiben méretteti meg magát.

 

 hirdetes_810x300  

A Körkép.sk az ő, valamint a forTe 12 képviselőjelöltjének bemutatkozásán járt. Erről számolunk most be bővebben.

 

A 2017 januárjában alakult forTe csoport az elmúlt időszakban mondhatni berobbant a helyi köztudatba.

 

A forTe céljai

 

A 2017 januárjában alakult forTe csoport az elmúlt időszakban mondhatni berobbant a helyi köztudatba. Több rendezvény, esemény, játszótér és közösségi tér felújítása is a nevükhöz köthető, melyekről Facebook oldalukon rendszeresen be is számolnak.

 

Mint bemutatkozásukon elmondták, céljuk, hogy tettre kész, szakmai önkormányzat álljon a város élén. Ehhez véleményük szerint leginkább a hozzáálláson kell változtatni, mellyel kapcsolatban saját jó példájukkal szeretnének elöl járni.

 

A város élére felkészült, talpraesett polgármesterre van szükség, aki a szolgálatot tekinti fő feladatánakÉ – fogalmazott Angyal Béla képviselőjelölt, a jelenlegi önkormányzat tagja. Angyal, aki hosszú választási ciklusok óta városi képviselő, elmondta, hogy az utolsó négy év volt a legnehezebb számára, ugyanis ellenzékből képviseltek olyan értékeket, amelyeket az önkormányzatnak kellett volna.

 

ForTe: céljuk, hogy tettre kész, szakmai önkormányzat álljon a város élén.

 

Angyal Béla: 6-7 képviselőt szeretnénk bejuttatni

 

Hogy változást érhessenek el, a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy legalább 6-7 saját jelölt bejuttatására lenne szükség az önkormányzatba. „Ennyivel lennének elégedettek – pontosította Angyal Béla.

 

„Gúta nem jó irányba halad, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a megfelelő irányba mozdítsam. Gúta a lehetőségek városa, de mindennapjait a megszokás irányítja“

 

– fogalmazott Németh Iveta polgármester-jelölt. Hozzátette, hogy nem ellenségként, hanem tisztességes ellenfélként szeretne fellépni a többi jelölttel szemben.

 

A forTe tagjai konkrét terveket is megfogalmaztak céljaikkal kapcsolatban. Ide tartozik többek között a déli zóna felkarolása, hogy a fiatalok által megvett telkeken az infrastruktúra kialakításával végre elkezdődhessen az építkezés, mely a fészekrakás elengedhetetlen feltétele.

 

Ellenezték a magyar iskola összevonását

 

Továbbá a felszíni vizek elvezetésének szükségessége, a helyi szociális helyzet megoldása, a lehetőségek hatékonyabb kihasználása és a nagyobb hatásfokra való kapcsolás. Az önkormányzati választások előtt a csoport tagjai külön sajtótájékoztatón számolnak majd be választási programjukról.

 

A forTe tagjai konkrét terveket is megfogalmaztak céljaikkal kapcsolatban.

 

A forTe csoport tagjai korábban aktívan kivették részüket a helyi MKP által szorgalmazott iskola összevonással szemben. Vallják ugyanis, hogy magyar iskolát nem szabad megszüntetni még összevonás árán sem. Helyette inkább az iskola jelenlegi állapotát kell orvosolni, együttműködve a többi oktatási intézménnyel.

 

Németh Iveta: Nyílt vitára hívom ki a többi jelöltet

 

Mint elmondták, jelöltjeik korhatára optimális, a tapasztalatot és a fiatal lendületet ötvözi. Minden szférából érkeznek, és nem elhanyagolható az sem, hogy öt nő is van köztük, ezzel is erősítve a helyi politikából gyakran kivesző empátiát.

 

Németh Iveta elmondta, hogy nyílt vitára hívja a város polgármester-jelöltjeit, hogy elképzeléseiket és terveiket élő beszélgetés keretében, a széles nyilvánosság előtt ütköztessék.

 

„A tettek mezejére kell lépnünk,“

 

hangsúlyozta, bízva abban, hogy a többi jelölt is elfogadja a kihívást és lesz ilyen fórum.

 

„Mindenkinek el kell döntenie, hogy üzletelni-e akar a városban, vagy pedig képviselni a város és annak lakosságának érdekeit”

 

– hangzott el a képviselő-jelöltek részéről.

 

„Mindenkinek el kell döntenie, hogy üzletelni-e akar a városban, vagy pedig képviselni a város és annak lakosságának érdekeit” – hangzott el a képviselő-jelöltek részéről.

 

A Körkép.sk Németh Ivetát és a forTe képviselő-jelöltjeit kérdezte:

 

Mi lenne polgármesterként az első három lépése, amelyet megválasztása esetén meglépne?

 

Németh Iveta: Mivel ismerem a helyi hivatal működését, nem kell majd azzal kezdenem, hogy tanulmányozzam az iratokat. De viszont tanulmányozni a folyamatban levő ügyek állását, hogy gyorsítsuk a folyamatokat.

 

A továbbiakban magát a hivatalt és a vezető pozíciókban levő segítőimet szólítanám meg, akik majd a munkámat fogják segíteni.

 

Szeretnék nagyon dinamikusan hozzáállni a munkához, Gondolom, hogy ott lesznek az asztalon azok az ajánlatok, pályázati lehetőségek, amelyek kihasználhatóak. Amit csak lehet, meg kell ragadni és beadni. Ugyanakkor kisebb lépésekkel, önerőből kis befektetéssel, kevés ráfordítással, de látványos eredményeket elérve is szeretném elkezdeni a munkát.

 

Többször elhangzott az önök részéről a változás fontossága. Konkrétan miben látják ennek szükségességét?

 

1. Környezetvédelem, ezen belül is a szennyvíztisztító állomás, mert szennyezett környezetben élünk, a talajvizeinket szennyezzük, ami visszakerül az élelmiszer körforgásba. Két város lehet az országban, amelynek nincs szennyvíztisztító állomása, ebből Gúta az egyik (Ferencz László)

 

2. Rendezni a dolgainkat, beleértve a déli zónát, és a lakhatási lehetőséget (Ferencz László)

 

3. Szociális téren is szükség van lépésekre – szociális terepmunkásokra lenne szükség, hogy változzanak a viszonyok a Dankó Pista telepen. Mindehhez szakmailag elkötelezett önkormányzatra van szükség (Angyal Béla).

 

A forTe csoport jelöltjei a 2018-as helyhatósági választásokon Gútán. Kép: ForTe csoport fb-oldala

 

A forTe csoport jelöltjei a november 10-i önkormányzati választásokon:

 

Polgármester-jelölt:

 

Németh Iveta – 56 éves, jogász, közgazdászmérnök

 

Képviselőjelöltek:

 

Angyal Béla – 60 éves, vállalkozó, néprajzkutató

Ferencz László – 61 éves, építészmérnök

Fűri Arnold – 41 éves, vállalkozó, gépszerelő

Kertai Kristián – 42 éves, ügyvezető igazgató, informatikus

Leczkési Anita – 38 éves, vállalkozó

Leczkésiová Monika – 36 éves, személyzeti előadó

Németh Iveta – 56 éves, jogász, közgazdászmérnök

Németh Péter – 32 éves, pedagógus, edző

Németh Vojtech – 61 éves, vállalkozó, kőfaragó

Pelikánová Andrea – 44 éves, vállalkozó, közgazdász

Telekes Jozef – 34 éves, vállalkozó

Vargová Gabriela – 52 éves, pedagógus

 

A sajtótákékoztató felvétele itt megtekinthető:

 

 

Körkép.sk/KZS

Képek: Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Németh Iveta Gúta első hivatalos polgármester-jelöltje – zászlót bontott a forTe

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!