Hosszú Katinka Európa- és világbajnok úszónő. 2015. decemberétől azonban már nem csak az úszásról és eredményeiről hallunk, hanem a Magyar Úszó Szövetséggel szemben megfogalmazott kritikáiról és elvárásairól is. A szövetség elmondása szerint megszívlelték Katinka szavait, és igyekeztek változtatni, eleget tenni a kívánságoknak.

 

A sportoló nem tartotta elégségesnek az igyekezetet, szerinte nem arról van szó, hogy ő egyszemélyben mit szeretne, hanem arról, hogy a szövetségnek mit kell megtennie a tehetségekért. Ezért idén januárban ismét tartott egy sajtótájékoztatót.

 

A sajtótájékoztatónak meglettek a maga következményei: Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában jelezte, hogy Katinka kéréseit teljesítették, és bízik abban, hogy a helyzet megoldódik. Ugyanakkor az ominózus sajtótájékozató hatására lemondott a szövetségi kapitány, Kiss László.

 hirdetes_300x300  

 

Egerszegi Krisztina: Megdöbbentett a hír

 

Az ötszörös olimpiai bajnok úszónő mesélt csütörtök délelőtti telefonbeszélgetéséről Kiss Lászlóval. „Elmesélte Laci bá, hogy nagyon sok edző felhívta azzal, mellette áll, de volt egy mondata, amelyről akkor még nem gondoltam, hogy kiforrott, megérett döntés lenne: azt mondta ugyanis, ha ez a hercehurca tovább folytatódik, legfeljebb lemond.

 

Én elképzelni sem tudom ezt. De csak egyfelől, hiszen őt az úszás élteti. Másfelől viszont nagyon is el tudom képzelni, mert olyat kapott szerdán, amit nem érdemelt meg.” – mondta el véleményét Egerszegi Krisztina a szerdai eseményekről a Nemzeti Sportnak.

 

Az edzők sem maradnak tétlenek

 

A Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult helyzetről megoszlanak a vélemények, de Kiss László felmondásának hatására pénteken eljutott az MTI-hez egy 90 úszóedző, köztük több neves klubedző aláírásával ellátott nyilatkozat, mely a következőket tartalmazza:

 

„E nyilatkozatot aláíró magyar úszóedzők nevében a leghatározottabban visszautasítjuk azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát a 2016. január 6-án tartott sajtótájékoztatót követően”

 

A trénerek elismerik Hosszú és edzőjének elmúlt években elért kiváló eredményeit, mellyel szerintük is nagyban segítették a sportágat, ugyanakkor kiemelték, hogy ezek még mindig messze elmaradnak Kiss Lászlónak az elmúlt évtizedekben elért sikereitől.

 

A levélben méltatták a magyar szakember kapitányként végzett munkáját, megjegyezve, hogy „bámulatos tudását” szükség esetén bárkivel megosztotta, s így tett nem egyszer Hosszúval is.

 

Shane Tusup és Hosszú Katinka, forrás: hetek.hu
Shane Tusup és Hosszú Katinka, forrás: hetek.hu

 

„Pontosan ezért tartjuk felháborítónak, hogy amikor párbeszédre törekedne egy versenyzővel és edzőjével, akkor a versenyző az edző nyomására kitér előle, de fogalmazzunk pontosan: faképnél hagyja. Történjék bárhol, bármilyen körülmények között, mindez önmagában is minősíthetetlen, mint ahogy azt sem tartjuk helyénvalónak, hogy a kapitánynak kell egyáltalán keresnie a versenyzőt és edzőjét, mert azoknak valamilyen kívánságuk van.

 

Ennek épp fordítva kellene történnie normális esetben: nekik kellene időpontot kérniük a kapitánytól, ennek a világon mindenütt ez a rendje – de különösen az, ha a kapitányt Kiss Lászlónak hívják” – olvasható a nyilatkozatban.

 

A trénerek felszólították Shane Tusupot

 

A trénerek felszólították Shane Tusupot, hogy a jövőben adja meg a kellő tiszteletet Kiss Lászlónak, a sajtótájékoztatón történtek kapcsán pedig nyilvánosan kérjen bocsánatot.

 

A nyilatkozatban a szakemberek elismerik, hogy a magyarországi lehetőségek még mindig nem vethetőek össze az amerikai, ausztrál, orosz, vagy francia viszonyokkal, azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az elmúlt évek minden eddiginél nagyobb pénzügyi támogatása, s létesítmény-fejlesztései révén nagyságrendekkel jobb feltételek között készülhetnek, mint akárcsak négy-öt évvel ezelőtt.

 

1451914817_dacsa20140824020
Hosszú Katinka és a szövetségi kapitány Kiss László, forrás: telesport.hu

 

„Ez garancia arra, hogy a magyar úszósport múltbéli és jelenlegi eredményessége a jövőben is kimagasló lesz – ehhez azonban az eddig megszokott nyugodt légkörre van szükség, melynek egyik alapfeltétele egymás kölcsönös tisztelete” – zárult a levél.

 

A szövetség alelnöke szerint párbeszédre lenne szükség

 

Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke szerint a nagy része már megvalósult annak, amit Hosszú Katinka kért, és a sportág vezetői is tettek gesztusokat felé.

 

Az alelnök az M4 Sport stúdiójában elmondta, hogy sajnálja az ügy alakulását, és megérti, hogy a többszörös világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinkának, és amerikai férjének, egyben edzőjének, Shane Tusupnak oka volt nyilvánosságra hozni a konfliktust. „Azt gondolom, meg nem értésről van szó, amit beszélgetéssel lehet tisztázni” – vélekedett Sós.

 

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a sportolók és a vezetők céljainak és érdekeinek meg kell egyeznie. „Tudomásul kell venni, hogy az olimpia más, mint a többi világverseny. Katinkának az olimpiai arany még hiányzik az éremgyűjteményből, ez külön feszültséggel jár. Ilyenkor minden apró részletet meg akarnak tervezni, ez dicséretes szakmai oldalról, de a MÚSZ-nak is van egyfajta mozgástere” – magyarázta.

 

Hosszú Katinka, forrás: 24.hu
Hosszú Katinka, forrás: 24.hu

 

Sós úgy vélekedett, hogy a versenyző nem azért állt már többször is a nyilvánosság elé, mert valakinek kellemetlenséget akar okozni. „Az ő oldaláról megvan a logikája annak, amit mond és csinál. Fél éve vagyok ebben a történetben, de a meg nem értés gyökerei szerintem régebbre nyúlnak vissza.

 

Katinka sem a többiekkel akar szemben állni, nem személyi változást akart, csak a rendszer nem pont úgy működik, ahogy az megfelelne az ő újfajta felfogásuknak” – folytatta Sós Csaba. A sportvezető szerint ha a felek egyszer leülnek tárgyalni, azonnal megoldódhat a probléma.

 

A miniszterelnök is próbál segíteni

 

A történteket pénteken reggel, szokásos, a Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatában Orbán Viktor is kommentálta, és felajánlotta segítségét, amennyiban azt a résztvevő felek szükségesnek ítélik meg.

 

Kiss László és Hosszú Katinka - Vajon egymás mellett ülnek majd Rióban?, forrás: origo.hu
Kiss László és Hosszú Katinka – Vajon egymás mellett ülnek majd Rióban?, forrás: origo.hu

 

Hogy hogyan fog tovább folytatódni ez a már amúgy sem egyszerű ügy, még senki sem tudhatja. Egy azonban biztos: Gyárfás Tamásnak hamarosan elő kell rukkolnia valamilyen megoldással, mivel a Magyar Olimpiai Bizottság nagyon sürgeti az ügy mielőbbi pozitív lezárását. Egy riói olimpia előtt pár hónappal nem túl szerencsés, ha az egész magyar úszócsapat megszokott rutinja felborul, Kiss László nélkül pedig nem tudni, miként fog tovább működni az egység.

 

MTI, nemzetisport.hu, körkép.sk

nyitókép: youtube.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!