Hetek óta az „Európai-álom” lázában ég minden felvidéki sárga-kék szurkoló. A DAC ma azzal a céllal lép pályára a Rózsahegy ellen, hogy sikeresen lezárja a szezont és ezzel elkerülje az Európa-ligáért zajló play-off küzdelmeket.

 

Ma délután 17 órakor a Rózsahegy ellen lép pályára a DAC. A vendégszektor már biztosan tele lesz – 517 sárga-kék szurkoló kíséri el a csapatot, hogy ott a végletekig űzze-hajtsa Marco Rossi védenceit.

 

A rózsahegyi zárómérkőzések tekintetében nem túl rózsás a helyzet. Négy alkalomból háromszor kaptunk ki Liptón. A mai nap fő kérdése, hogy a rájátszás utolsó fordulója után mindkét csapat számára befejeződik-e a bajnoki idény.

 

 hirdetes_300x300  

Amennyiben a Slovan (jelenleg 2. a tabellán) a dobogón végez, a Rózsahegy biztosan szerepelne a play-offban. A DAC jelenlegi harmadik helye egyenes utat biztosítana az Európa-liga 1. selejtezőkörébe. Tehát minden Rossiék kezében van ahhoz, hogy elkerüljék a play-offot, és már ma ünnepelhessenek.

 

Mit jelent a play-off?

 

A 2017/18-as szezon új lebonyolítási formája több újdonságot is hozott. A szezon utolsó fordulóját mindenki egy időben játsza, ezt követően pedig még 5 kulcsmérkőzést kínálhat az idény.

 

Az fcdac.sk a következőképpen foglalta össze:

 

Kezdjük az alsóházzal, ahol már a múlt fordulóban eldőltek a lényegi dolgok. A sároseperjesi Tatran két év után ismét búcsúzik az élvonaltól, és az is biztos, hogy a 11. helyen a Szenice végez. Az élvonalban maradásért pont az erdőhátiak mérkőznek meg egy oda-visszavágós párharcon a II. liga 2. helyezettje, az MKF Szakolca ellen. A két mérkőzés pontos időpontja:

 

2018.5.22., kedd, 17.20 óra: Szakolca-Szenice

2018.5.26., szombat, 17.20 óra: Szenice-Szakolca

 

A következő nagy változás az Európa-liga 1. selejtezőkörébe való bejutásért megrendezett play-off. Ez akkor indul be, ha a Slovan, mint a Slovnaft Cup győztese a Fortuna liga dobogóján végez.

 

Szlovákia a Bajnokok Ligájában egy, míg az Európa-ligában három csapatot indíthat. Bajnokként a Nagyszombat a BL első selejtezőkörében indul. Az El ugyanebben a fázisában kezdi meg menetelését a Slovan és a fennmaradó két együttes is, amelyek közül legalább egyet már szombaton megismerhetünk. A másik csapat kiléte legkésőbb egy hét múlva vasárnap derül ki.

 

fogalmaz az fcdac.sk.

 

Az első hét együttes közül már a Nagyszombat (1.), a Trencsén (5.) és a Rózsahegy (6.) helyezése biztos, a hetedik pozícióért távúton a Nyitra és a Nagymihály küzd meg. Az egyeneságú európai kupaszereplést biztosító 2. és 3. helyért a Slovan, a DAC és a Zsolna küzd.

 

A Slovan a 3. helyig végez, és play-off következik, ha:

 

– szombaton győz vagy döntetlent játszik a Zsolna ellen

– vereséget szenved a Zsolnától, egyúttal a DAC nem győz Rózsahegyen.

 

Tehát, ha a Zsolna és a DAC is három pontot szerez ma, akkor a sárga-kékek másodikként, a Zsolna harmadikként, a Slovan pedig negyedikként végez, ezzel mindhárman részt vesznek az Európa-ligában. Ebben az esetben elmarad a play-off.

 

A DAC számára kulcskérdés, hogy meg tudja-e őrizni dobogós helyét.

 

A DAC a dobogón végez és szombaton biztos résztvevője lesz az El 1. selejtezőkörének, ha:

– győz Rózsahegyen

– döntetlent ér el vagy kikap Rózsahegyen, és egyúttal a Zsolna nem szerez három pontot a Slovan otthonában (a zsolnaiakkal szembeni, egymás elleni mérkőzések mérlege nekünk kedvez, és pontegyenlőség esetén ez a döntő kritérium)

 

Röviden: A legjobb helyzet az lenne, ha simán győznének Pačindáék Rózsahegyen. Ha nem győznek, akkor pedig a Slovan diadaláért kell drukkolni.

 

Rossi: Mindannyian eltökéltek vagyunk

 

Marco Rossi vezetőedző a tegnapi edzés előtt kiemelte, hogy

 

Mindannyian eltökéltek vagyunk, és szeretnénk három pontot szerezni, hogy a mérkőzés után együtt ünnepelhessük a szurkolókkal az európai kupaporondra való kijutást.

 

Az egyik közönségkedvenc, Ľubomír Šatka szerint nyugodt az öltözői légkör.

 

„Nyugodt az öltözői légkör, várjuk az összecsapást. Tudjuk ugyanis, hogy még mindig a saját kezünkben van a sorsunk. Nem akarjuk veszni hagyni ezt az utolsó esélyt, de nem vagyunk idegesek sem. Fiatal gárda vagyunk, nincs mit vesztenünk. Győzni utazunk Rózsahegyre, és bízom benne, hogy sikerrel járunk”

 

Šatka szerint bár tisztában vannak a lehetőségekkel, nem fogják figyelni a pozsonyi eredményt.

 

Az elmúlt három összecsapáson nem segített nekünk senki, így most sem számíthatunk arra, hogy bárki is segítő kezet nyújtana a Dunaszerdahelynek.

 

mondta a 22 éves védő, aki ismét bizonyíthat majd a szlovák felnőtt válogatottban is.

 

Idegenben is otthoni hangulat

 

A sárga-kék szurkolók egész évben rendületlenül buzdították a csapatot, így nem is csoda, hogy a remélhetőleg utolsó tétmeccsre is elkísérik Rossiékat. A vendégszektor tele lesz, a cél pedig nem más, mint hogy idegenben is otthoni hangulatot teremtsenek a játékosoknak.

 

Minden vendégszektorbeli jegy elkelt a Rózsahegy-DAC bajnokira

 

A Fortuna Liga rájátszásának 10. (összesítve a 32.) fordulója:

 

BAJNOKI CÍMÉRT – FELSŐHÁZ

Szombat, 2018. május 19., 17:00 ó: Ružomberok-DAC, Slovan-Žilina, Trnava-Trenčín

KIESÉS ELLEN – ALSÓHÁZ

Szombat, 2018. május 19., 17:00 ó: Nitra-Senica, Prešov-Michalovce, Podbrezová-Zlaté Moravce

 

A Rózsahegy-DAC bajnoki mérkőzés szombaton 17:00-kor kezdődik, játékvezetők Ziemba – T. Somoláni, Bednár.

 

A Körkép.sk tudósítója ma is élőben jelentkezik a helyszínről. Kövessen bennünket, szurkoljunk együtt!

 

Körkép.sk, fcdac.sk

Nyitókép: fcdac.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!