„Újabb négy év számkivetettség” – olvasom egy jelenleg külföldön élő barátom borúlátó reakcióját a választásokat követően. Sajnos nem egyedi eset, sőt. Nagyon sok szlovákiai fiatal, köztük rengeteg magyar vándorolt az évek során nyugatra. (…)

 

Az elvándorlás legjelentősebb katalizátora a munkahelyek hiánya. Önkormányzati szinten beszélhetünk utak, járdák felújításáról, parkok és terek rendbetételéről, vagy kulturális események szervezéséről, ezek viszont mind csak felületi kezelések. Olyan mintha egy betegnek a sebeit ragasztgatnánk, ahelyett hogy meggyógyítanánk a baját.

 

(…) Jelenleg ugyanis elég nagy az űr az iskolák és valós élet, az iskolák és a munkaadók között. Országos szinten is többet kellene tenni a munkanélküliség ellen. A beruházások igazságos elosztása, a pályakezdők és kisvállalkozók, illetve családalapítók és otthonteremtők támogatása nagyban hozzájárulna fiataljaink itthon maradásához. Mindez hiányzik és nem nagyon érezni a változás szelét.

 

 hirdetes_810x300  

Hiába van munkád, ha ott nem érzed jól magad. Azok páran, akik otthon szeretnének érvényesülni és olyan szerencsések, hogy munkát is találnak, gyakran felfoghatatlan akadályokba ütköznek. Elég, ha csupán a „Deichmann-ügyet” említem meg. Az alkalmazottnak mennie kellett mert az anyanyelvén beszélt. (…)

 

 

Száz szónak is egy a vége: a szlovákiai ifjúságnak, illetve a felvidéki magyar fiataloknak hiányzik egy reális, pozitív jövőkép. Mindez az elmúlt 20-25 év politizálásának is az eredménye.

 

A rendszerváltozás után, tiszta lappal indulva, nem voltak képesek az ország vezetői egy élet- és versenyképes piacmodell kialakítására. A lecke fel van tehát adva a jövő politikai nemzedéknek.

 

A munka sok, az idő pedig vészesen fogy. Nekünk itthon maradt fiataloknak mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy visszacsábítsuk a többieket, hogy itt találják meg számításaikat, itt alapítsanak családot, mert ez a jövőnk és megmaradásunk záloga!

 

Nagy Dávid blogja: Merre tovább ifjúság?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!