Példaértékű az összefogás és szurkolás a dunaszerdahelyi labdarúgócsapat mérkőzésein a lelátón és azon túl is! Pártállástól függetlenül spontán módon, önfeledten tudnak a magyarok örülni a DAC győzelmének!

 

A focicsapat melletti kiállással és fanatikus szurkolással szinte újraformálódik felvidéki nemzetrészünk egysége! A stadion VIP páholya viszont külön életet él, nem keveredik a lelátó köznépével, a DAC- cal csak fényesíti magát.

 

A VIP szektor a DAC-Slovanon. Kép: Körkép.sk

 

Pedig dacból nem szabad politizálni, Bugár úr! Dacból nem lett volna szabad pártot sem alapítani csak azért, mert az előzőnek az elnöki tisztségébe nem választották meg, és dacból hazárdozni sem volt etikus hosszú éveken át a felvidéki magyarok sorsával!

 hirdetes_810x300  

 

De hirtelen a stadion reflektorainak fényeivel együtt mintha a Most-Híd is megvilágosodna: a megyei választások közeledtével az együttműködés halaszthatatlanságát kezdte hirdetni a két magyar érdekeltségű párt között.

 

Csak az időzítés és a választott forma látszik homályosnak!

 

Ősszel az MKP szorgalmazta a párbeszédet sorsdöntő témákban, elsőként az oktatásügyünk jövőképének megvitatásával, most viszont a Most-Híd hirtelen beélesített, és nem témákban, hanem rögtön a megyei választásokon való szoros és mindenütt érvényes együttműködést szorgalmazza! Érezhető a kapkodásból, hogy lassan elfogy a levegő körülötte, beszűköltek a lehetőségei.

 

Kormánykoalíciós partnereivel (SNS, Smer) a megyei választásokat simán elbukná Dél-Szlovákiában a magyarok között. A polgári pártokkal (OĽaNO, SaS, KDH) való együttműködésnek is búcsút inthet, mert elárulta őket a kormányba lépéssel. Egyedül pedig nem megy a megyei választásokon, ezt már megtapasztalta. Kell neki az MKP!

 

Bugár Béla és Menyhárt József. Kép: Körkép.sk

 

Miért rossz az időzítés és a forma?

 

A sokfajta választás (parlamenti, köztársasági elnöki, Európa Parlamenti, megyei és helyhatósági) közül a legnagyobb tétje a parlamenti választásoknak van. Tavaly lehetőség nyílott volna arra, hogy a parlamenti választások előtt valamilyen formában – koalícióban, egyesülve, közös listán – kialakuljon egy szoros vagy lazább együttműködés az MKP és a Most-Híd között.

 

Ettől azonban Bugárék határozottan elhatárolódtak! Annak ellenére, hogy Bugár 1998-ban az Együttélés, MKDM és a MPP egyesülésekor a saját bőrén megtapasztalta (így lett az egyesült magyar párt, az MKP elnöke), hogy a megosztottságot minden szinten csak fentről jövő kezdeményezés és döntés szüntetheti meg a megfelelő pillanatban, alulról jövő kezdeményezések csak motiválhatják.

 

A megfelelő pillanat 1998-ban a parlamenti választások voltak. A közös indulást 2016-ban a Most-Híd nem akarta, mivel még nyeregben érezte magát, polgári pártként támaszkodhatott szlovák polgári szavazatokra is. Azóta más a helyzet. Most viszont az MKP mondhat könnyen nemet a közös indulásra egyrészt azért, mert a legutóbbi megyei választásokon sokkal jobban szerepelt, mint a vegyespárt, másrészt azért, mert politikai felfogásban közelebb állnak hozzá a szlovák polgári pártok.

 

Megyei választások is egységes magyar fellépés nélkül?

 

Nem tűnik meggondolatlan kijelentésnek, hogy a megyék és települések helyi sajátosságai, viszonyai, a felvidéki magyar többpártrendszer miatt elmérgesedett emberi kapcsolatok szinte kizárttá teszik a közös és egységes politikai fellépést a magyarok által lakott megyében, a regionális döntéshozó szerveket a pártközpontok erre nem tudják rákényszeríteni.

 

Menyhárt József és Bugár Béla. Kép: Körkép.sk

 

A vezényszó csak belső feszültségeket eredményezne! Joggal kifogásolhatják a régiókban, hogy miért most és ezen a szinten kell megkezdeni a megegyezés és összefogás folyamatát, amikor a parlamenti választások előtt erre képtelenek voltak országos szinten.

 

Ne várjuk tehát a magyar összefogás csodáját sem a megyei, sem a helyhatósági választások alkalmával! Parlamenti választásokra pedig eléreláthatólag 2020-ban kerül sor!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Körkép.sk/KZS

 

További ajánlott írások:

 

A DAC VIP-szektor üzenete

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!