Azzal, hogy az MKP kezdeményezte az ellenzéki politikai erők találkozóját és életre hívta az ellenzéki kerekasztalt, belépett a szlovákiai nagypolitika előszobájába. Ezzel egyértelműen elkötelezte magát az ellenzéki jobboldalon, a jelenlegi kormánypártok leváltása és a tisztességes Szlovákia mellett állt ki! Amennyiben ez a politikai szerveződés – SaS, KDH, OĽANO, MKP – választási koalícióvá alakul, nagy valószínűséggel kormányváltó erővé izmosodik a következő parlamenti választásokon, és így az MKP nem csak visszakerül a  parlamentbe, hanem rögtön kormánypozícióba kerül, ami igencsak nagy felelősséggel bír!

 

Viszont mindenki számára világos, hogy addig még nagyon rögös az út

 

Egyrészt a jobboldali erőknek egymás között is tisztázniuk kell a játékszabályokat, továbbá milyenek lehetnek a pozíciói a magyar pártnak ebben a lehetséges koalícióban a választások előtt és azt követően, ki kell dolgozniuk egy közös programot is, amivel megszólíthatják a jobboldali szlovák és magyar választókat is. Az is lényeges, hogy milyen saját célkitűzéseket tud érvényesíteni ebben a közös programban az MKP. Ez egy hosszú belső küzdelem lesz, nem lesz könnyű, de tisztességes körülmények között játszható le. Nem sunyi módon, kivárva azt, hogy merre billen el a mérleg nyelve, jobbra vagy balra, mint ahogy ezt tette a Most-Híd a 2014-es parlamenti választásokat követően.

 

 hirdetes_810x300  

Másrészt meg kell vívniuk egy külső harcot is a kételkedő demagógokkal is

 

Még pedig erős médiaellenszélben kell bizonyítaniuk igazukat (az MKP-nak például az Új Szóval, Pátriával, Bummal, Paraméterrel szemben), és előre láthatóan elsősorban a következő témákban:

 

 1. Sulíkék semmivel se jobbak, mint Ficóék, sőt! A jelenlegi kormánykoalíció felállása óta Bugárék azt szajkózzák, hogy ennél stabilabb, ennél megbízhatóbb, ennél szavahihetőbb kormány nem alakulhatott volna meg két évvel ezelőtt. Bastrnák Tibor, a vegyespárt parlamenti képviselője a közelmúltban ki is jelentette, hogy két év alatt többet értek el, mint előtte húsz év során. Ezek szerint Bugár Béla egy későn érő típus, hiszen már 25 éve képviseli a felvidéki magyarságot az élvonalban. És természetesen hamarosan magyar oldalon is felerősödhet a bohócozás, a megbízhatatlanság hangsúlyozása valamint az MKP partnerei magyarellenességének firtatása is.

 

2. A magyar kormánynak megbízható partnere a V4-ekben a jelenlegi szlovák kormány, mi a garancia arra, hogy a következő szlovák kormány is ebben érdekelt lesz? Garancia erre nincs, de várható, hogy Szlovákiában csak nemzetpolitikailag elkötelezett, saját érdekeit erősen védelmező, Brüsszel uniformizáló és mindenbe beleszóló törekvéseivel szemben csak fenntartásokat megfogalmazó pártok képesek a választásokon sikeresen szerepelni, ami biztosítéka lehet a további kedvező együttműködésnek is a V4-ek keretében.

 

3. A máshol működő és koppintható” sorosozás” is téma lehet újra! A politikai ellenzék megbélyegzése azzal, hogy Soros György szolgálatában áll. Ennek kivédésére pont az MKP-val való szövetségre lépés nyújt lehetőséget a jobboldal számára, mivel az MKP köztudottan stratégiai partnere annak a magyar kormánynak, amely sikeresen vívta meg a közelmúltban választási harcát az amerikai üzletember által vezérelt pártokkal Magyarországon Meg a V4-ekben is rugalmas összekötő kapocs lehet Szlovákia és Magyarország között a felvidéki magyar párt. Sokkal inkább alkalmas erre a szerepre, mint például a Most-Híd Fico és Pellegrini kormányában.

 

4. A felvidéki magyar összefogás elmaradásának számonkérése is téma lehet, elsősorban a Most-Híd részéről. Most fordul a kocka, a vegyespárt elvesztette szlovák szavazóit a tisztességtelen Szlovákiáért folytatott „küzdelemben”, az MKP-nak pedig lehetősége van elnyerni bizonyos szlovák szavazók bizalmát. A Most-Híd-nak kapóra jött volna a jelenlegi kilátástalan helyzetében a magyar kiegyezés, ennek elmaradásért bizonyára az MKP-t fogja szapulni. Az összefogásnak még mindig akadnak hívei, de már érezhetően túlsúlyba kerülnek azok, akik szerint ez a tisztességtelen Szlovákiáért politizálás folytatása lett volna egy megalázó Bugár diktátummal. De megfelelt volna a felvidéki magyar oligarcháknak is.

 

A hét legfontosabb felvidéki magyar politikai eseménye kétségkívül az ellenzéki kerekasztal első találkozója volt az MKP kezdeményezésére, a párt székházában. Elhamarkodott jóslásokba nem szabad bocsátkozni, de lehet egy nagyon fontos üzenete a felvidéki magyar választókhoz: az MKP-nak van hova lépnie és visszatérhet a nagypolitikába, a vegyespártnak pedig a jövőben semmilyen alternatív lépési lehetősége sincs, vélhetőleg száműzte magát a szlovák politikai életből!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!