Nyitókép: Körkép-kollázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

  1. Ez a Most-Híd agóniája, nem a Szövetségé
  2. Tovább nő Hegeren a nyomás, ismét terítékre kerülhet a hivatalkormány kérdése
  3. A Matovič elleni feljelentés lehet a progresszívok politikai sírja

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt.

 

 hirdetes_810x300  

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikkeket. Ha így tettél, kérünk, ellenőrizd spam-fiókodat is, hátha oda érkezett meg a mai hírlevél.

 

A Most-Híd platform és a vele egy húron pendülő média komoly manőverekbe kezdett, hogy megfelelően megágyazzanak a vegyespárti liberálisok újabb bűvészmutatványának. Gyimesi György és az MKP platform tárgyalásai a végéhez közelednek, és Forró Krisztián Štandardnak adott interjúja is arra utal, hogy Gyimesi ott lesz a Szövetség listáján. A Most-Híd platform azonban ahelyett, hogy kivárt volna a hivatalos bejelentéssel, mindenkit megelőzve tényként kezdte tálalni Gyimesi érkezését. És ennek két oka van.

 

Az egyik az, amire csütörtöki cikkünkben is felhívtuk a figyelmet: az idő. A törvény szerint a választások előtt 90 nappal kell véglegesíteni a választási listákat, ami konkrétan július 2-ai határidőt jelent. Vagyis, ha a Most-Híd platform át akarja menteni magát egy másik, ideológiai szempontból vonzóbb pártba, akkor minél hamarabb okot kell találnia a távozásra, hogy legyen idő tárgyalni az illető (vélhetően szlovák) párttal a listahelyekről.

 

Gyimesi György: Ha szét akarnám verni a magyarokat, maradok az OĽaNO-ban és elfogadom Matovič lukratív ajanlatát

 

A másik szorosan kapcsolódik az elsőhöz: a vegyespártiak igyekeznek minél egyoldalúbban, saját céljaiknak megfelelően tematizálni a Most-Híd már-már borítékolható döntésének indokát: Gyimesi listára kerülését. Mivel Forró Krisztián pártelnök elmondása szerint napokon belül bejelentésre került volna sor, nem várhattak tovább, még ez előtt el kellett hinteni a Szövetséget lejárató narratíva első magvait, a liberális magyar nyelvű sajtó körültekintő gondozásában.

 

Felmerülhet egyesekben a kérdés, hogy miért ilyen intrikákon keresztül bonyolítják le a műveletet a vegyespártiak. A válasz egyszerű, ugyanazt akarják eljátszani, amit 2008-2009-ben Bugár Bélával közösen egyszer már eljátszottak az MKP-val. Kiszakadni a pártból úgy, hogy a sajtó segítségével lejárassák, radikálisnak, nacionalistának, populistának bélyegezzék, így tántorítva el szavazókat, hogy aztán álmagyar érdekképviseletként alternatívát kínáljanak fel szlovák keretekben.

 

Bárki bármit mondjon, erre számítani lehetett, és korábban is voltak egészen jól felismerhető jelei ennek a szándéknak. Akárhány előrehozott választásokkal fenyegető kormányválság tört ki az elmúlt három évben, a Most-Híd platform hirtelen talált okot arra, hogy kibukjon partnereire, és mindenért az MKP platformot tegye felelőssé. Aztán mikor az előrehozott választások veszélye elhárult, az addigi retorika is takaréklángra került. A mostani végjátékot is hónapok óta húzódó feszültségnövekedés előzte meg, azzal a különbséggel, hogy december óta borítékolható volt az előrehozott választások ténye.

 

Csakhogy a jelenlegi helyzetben a liberálisok távozása valószínűleg inkább előnyére, mintsem hátrányára válna a Szövetségnek. A jelenlegi viszonyok között az LMBTQ és háborús propagandát folytató Most-Híd platform valójában béklyóként működik, ami megakadályozza a konzervatív-nemzeti érzelmű választók mozgósítását. Így, amit most látunk, az nem a Szövetség, hanem a Most-Híd agóniája.

 

Forró Krisztián: Úgy gondolom, hogy Gyimesi rajta lesz a Szövetség listáján

 

Azok, akik a monopolpárt sikerének romantikus illúziójában ringatták magukat, végül mégis kénytelenek lesznek csalódni. Ám lehetne rosszabb is, például, hogy a vegyespártiak a konzervatív szavazók hátán bejutva képviselői mandátumukkal a zsebükben dobbantanak egy liberális párthoz, hogy épp azon választók ellen munkálkodjanak, akik rájuk (is) szavaztak.

 

Az biztos, hogy napokon belül jóval világosabban fogjuk látni a Szövetség jövőjét, mint ahogy eddig láthattuk. Mivel május utolsó hetében kezdődik a választási kampány, éppen ideje lenne véget vetni a összeegyeztethetetlen félmegoldások korszakának.

 

Komjáthy Lóránt

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikkeket. Ha így tettél, kérünk, ellenőrizd spam-fiókodat is, hátha oda érkezett meg a mai hírlevél.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.