Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint tavaly év végéhez az állami egészségügyi intézmények össztartozásai elérték az 589,93 millió eurót, ebből 442,4 millió euró lejárt (fizetési határidőn túli) adósság. Ezzel negatív rekordot döntött a legnagyobb egészségügyi intézmények színe java.

 

Az egészségügyi tárca által a kormány május 4-i ülésére benyújtott tájékoztató munkaanyag szerint a minisztérium a hozzá tartozó 13 legnagyobb egészségügyi intézmény esetében akar foganatosítani intézkedéséket, hogy a további eladósodást megelőzze.

 

A tartozások fő felhalmozói a pozsonyi, kassai és túrócszentmártoni egyetemi kórházak, a pozsonyi, kassai és besztercebányai kari gyermekkórházak, a Franklin Delano Roosevelt Kari Kórház Besztercebányán, a Nagyszombati Kari Kórház, valamint a trencséni, az eperjesi, zsolnai és újvári kari kórházak.

 

 hirdetes_810x300  
Erre a gatyánk is rámehet..., forrás: HNonline.sk
Erre a gatyánk is rámehet, forrás: HNonline.sk

 

Tavaly év végéhez csak az egyetemi és kari kórházak által felhalmozott adósság nagysága 426,92 millió euró volt. A tartozások növekedési üteme is szemrevaló összegre rúg: átlagosan havi 9,26 millióval növelték tartozásaikat, ami majdnem kétszer olyan gyors tempó, mint amit 2014-ben produkáltak.

 

Az egészségügyi minisztérium szerint az adósságok növekedésének okai között szerepelt a személyi kiadások növekedése – amit az orvosok béremelése okozott –, a kötelezettségek megnövekedése a gyógyszerszállítók felé, illetve az egészségügyi felszerelés fokozottabb fogyasztása és használata.

 

A 13 említett intézmény adósságai tavaly összesen 111 millió euróval nőttek (2014-ben „csupán” 70,2 millió, 2013-ban 80,3 millió euróval).

 

Beblavý a miniszter teljes felelősségvállalását követeli

 

Tomáš Drucker egészségügyi miniszter vállaljon teljes felelősséget az Általános Egészségbiztosító (VšZP) vezetőségének tetteiért – szólította fel levélben a tárcavezetőt Miroslav Beblavý parlamenti képviselő, aki az egészségügyben felderített visszásságokra hívta fel a figyelmet.

 

Beblavý szerint Druckernek az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal (ÚDZS) vizsgálatának megállapításai szerint kell eljárnia, ami súlyos hiányosságokra és visszaélésekre derített fényt. A volt Sieť-es képviselő most azt várja a minisztertől, hogy számszerűleg is mutassa ki a VšZP-t ért kár mértékét, és hajtsa be azt a korábbi vezetőségen, Marcel Forain és Miroslav Vaďurán.

 

miroslav-beblavy-nestandard2_pravda
Miroslav Beblavý, forrás: pravda.sk

 

„A kormány a koalíciós szerződésben egyértelműen arra kötelezte magát, hogy megoldja a tisztségviselők felelősségvállalásának kérdését, és e célból meghatározza a személyes anyagi felelősség mértékét” – mondta Beblavý.

 

Ami érvényes a részvénytársaságokra, legyen érvényes a közszférára is, mondja a képviselő. „Az Általános Egészségbiztosító állami részvénytársaság, és az Anka-néni féle és a masszőr-botrány nem csak egy ellenzék által dokumentált eset, hanem hivatalosan, az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal által kivizsgált ügy.“, magyarázta.

 

Az ÚDZS szóvivője Stanislava Pondelová reagálva Beblavý kijelentéseire reagálva elmondta, hogy az ÚZDS két esetben indított eljárást az Általános Egészségbiztosító ellen, amelynek eredménye legfeljebb 165 969 eurós büntetés lehet esetenként.

 

 

Körkép.sk, Pravda.sk

Nyitókép: zenyvmeste.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!