Az eddigi információk szerint az egyik terapeuta követte el a kiskorú Natáliával szembeni szexuális visszaélést, az intézet igazgatója azonban eltussolta az ügyet. A Munka-, Család- és Szociális Hivatal munkatársai elmulasztották az ügy kivizsgálását, a rendőrségi nyomozás pedig zátonyra futott, a tettes ugyanis azt mondta, nem tudta, hogy a lány még nincs 15 éves, és hogy önkéntes szexuális együttlétről volt szó.

 

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) és Natália Blahová (SaS) ma közös sajtótájékoztatót tartottak a galántai javítóintézetben megerőszakolt 14 éves lány ügyében felmerült új információkkal kapcsolatban.

 

2014-ben a galántai Čistý deň javítóintézetben az egyik nevelő megerőszakolta az akkor 14 éves Natáliát. Az ügy részleteit először Blahová hozta nyilvánosságra blogbejegyzésében.

 

 hirdetes_400x285  

Daniel Lipšic beszélt arról is, hogy az áldozat a nyomozó kérdésére az első feljelentéskor elmondta, a terapeutának tudnia kellett, hogy hány éves, hiszen beosztásából adódóan hozzáfért az intézet ügyfeleinek adataihoz, ráadásul, Natália az első, csoportos bemutatkozás alkalmával mindenkinek az intézetben elmondta, hogy hány éves.

 

Tománek és Tomanová félrevezetnek

 

Peter Tománek, az intézet igazgatója a .tyzden.sk-nak elismerte, hogy tudott az esetről, de állítja, hogy a szex önkéntes alapon történt mindkét fél részéről. Viera Tomanová gyermekjogi ombudsman pedig azzal próbálta elvenni az ügy élét, hogy az intézet két ügyfele között került sor a nemi aktusra. Közben azonban kiderült, hogy az elkövető hivatalos alkalmazásban állt az intézetnél, tehát Tománek és Tomanová nem mondott igazat.

 

Lipšic szerint Tomanovát vagy félrevezették vagy szándékosan hazudik. Szégyenletesnek nevezte, hogy egy ilyen nő  gyermekjogi ombudsman lehet.

 

lipsic_blahova
Daniel Lipšic és Natália Blahová a mai sajtótájékoztatón. Kép: Körkép.sk (reprofotó: TA 3)

A rendőrség súlyos mulasztást követett el

 

Az elkövető először azt vallotta, hogy 2014 októberében került szexuális kapcsoaltba lánnyal, majd a rendőrségen később megváltoztatta vallomását, miszerint nem 2014-ben, hanem 2015 februárjában történt az eset – ekkor ugyanis Natália már betöltötte 15. életévét.

 

Lipšic az intézet igazgatóját tartja felelősnek, amiért nem jelentette azonnal az esetet, és hamis tanúzásra bíztatta az erőszaktevőt.

 

Frissítve: 18.11 A szakmáját tekintve jogász végzettségű ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy szexuális bűncselekményeknek minősül az is, ha a 18. életévét (tehát nem 15, hanem 18 éves korig) még be nem töltötte személy egy másik személy felügyelete alatt áll. És mivel az elkövető munkaviszonyban volt az intézettel, kétség sem fér a felügyelet alatti erőszak tényéhez. Ezt az akkor eljáró nyomozó teljesen figyelmen kívül hagyta.

 

A munkaügyi minisztérium gond nélkül tovább támogatta az intézetet

 

Azzal, hogy a Čistý deň javítóintézetben szexuális bűncselekmény történt, a Munkaügyi minisztérium is tisztában volt – már a kezdetektől. A szaktárca ugyanis minden egyes ügyfél után, akit bírósági végzés alapján küldenek az intézetbe meghatározott támogatást fizet (így már világos, hogy miért ajánlotta Natália anyjának  a szociális hivatal munkatársa, hogy bírósági végzéssel utalja be gyerekét).

 

A cas.sk értesülései szerint ügyfelenként ilyenkor havi 1000 euró a támogatás. Az eset után a minisztérium ellenőrzést tartott, és Ján Richter munkaügyi miniszter szerint nem találtak okot arra, hogy megvonják a támogatást az intézettől.

 

Blahová képviselőnő elmondta, hogy az országban összesen 73 ilyen személyt helyeztek bírósági végzéssel intézetbe, ezek 67 százaléka a galántai intézménybe került (szerk. meg. hogy milyen összegű támogatást kaphattak csak ebből, könnyű kiszámolni: ( a 67% kerekítve 49 fő x 1 000 euró minden egyes hónapban.)

 

Jan Richter és Viera Tomanová. Egy hajóban. Forrás: Aktaulity.sk
Ján Richter és Viera Tomanová. Mossák kezeiket. Forrás: Aktuality.sk

 

Az ellenzéki politikusok szerint már a gyanú miatt is meg kellett volna vonni az intézet akkreditációját, Richter ugyanakkor azzal védekezik, hogy a hatóságok leállították a nyomozást.

 

A nyomozás leállításának körülményei kapcsán most a főügyészség indított vizsgálatot.

 

Lipšic állítja, hogy az intézet több volt alkalmazottja is jelentkezett nála, és hajlandóak a rendőrségen vallomást tenni a galántai javítóintézetben uralkodó helyzetekről. Egyiküket idézte is a sajtótájékoztatón.

 

„Folyamatosan hallottam, ahogy pofonok csattannak. Arról is tudok, hogy hokiütőkkel verték el valaki talpát.”

 

Az ügyet továbbra is nyomon követjük a Körképen.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Peter Tománek, a szóban forgó intézmény igazgatója. Lesz mit megmagyaráznia a rendőrségen. Forrás: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!