Évekkel ezelőtt a Diakóniai Központ indította el a „Nyilas Misi Karácsonya” elnevezésű adománygyűjtő akciót, melybe bekapcsolódhattak a felvidéki református egyházmegyék. Később a Diakóniai Központ már nem szervezte meg tovább a programot, a Pozsonyi Református Egyházmegye azonban a kezdetektől a mai napig fenntartja a karácsonyi gyűjtést.

 

Élelmiszer, ruhák, játékok, tan- és tisztálkodószerek. Leginkább ezeket a dolgokat kérik és várják az adományokat gyűjtők. Tavaly Gömörbe és Kárpátaljára kerültek a Pozsonyi Egyházmegyében összegyűjtött adományok, idén ismét elsősorban Gömör a célállomás, ha pedig több lesz az adomány, mint amit a gömöriek kértek, akkor Kelet-Magyarországra is kerül az ajándékokból.

 

Az adománygyűjtés menetéről és mibenlétéről Misák Alicát, a csilizpatasi református gyülekezet lelkipásztorát, a Pozsonyi Egyházmegye diakóniai előadóját kérdeztük.

 

 hirdetes_810x300  

A Pozsonyi Egyházmegye 28 gyülekezetből áll. Mindegyik gyülekezet bekapcsolódik a gyűjtésbe?

 

Én 2010-től vagyok az egyházmegye diakóniai előadója, amennyiben pontosak a feljegyzéseim, 2011-től volt központilag megszervezve ez a program. A kezdetekkor gyülekezeteink fele vett részt a gyűjtésben, mára úgy tűnik, szinte valamennyien fokozatosan felzárkóztak és bekapcsolódnak.

 

Ez éves szinten mennyi cipősdobozt jelent?

 

Évente emelkedik a mennyiség. Míg például 2015-ben kb. 320 cipősdobozba csomagolt ajándék és ezen felül 90 zsák ruha, és játékok gyűltek össze, addig tavaly a dobozok mennyisége már meghaladta a 600 darabot.

 

Habár már központilag nem tartották fenn ezt a programot, az Önök egyházmegyéje mégis minden évben meghirdeti.

 

Így van. Néhány éve a Diakóniai Központ nem szervezi ezt a programot, a mi egyházmegyénk ennek ellenére megtartotta. Úgy tudom, az egyetlen egyházmegye vagyunk, akik konkrétan a „Nyilas Misi” adománygyűjtő akciót a kezdetektől a mai napig folyamatosan tovább visszük. Persze másfajta gyűjtések voltak, és vannak ma is a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházban. Általában minden meghirdetett gyűjtésbe bekapcsolódik a mi egyházmegyénk.

 

Idén Gömörbe kerülnek az összegyűjtött ajándékok. Ki határozza meg, hogy dől el, hogy melyik régió vagy csoport részére indul a gyűjtés?

 

Amíg a program központilag volt irányítva, a Diakóniai Központ határozta meg a célcsoportokat, ill. a célállomást. Amióta egyházmegyei szinten szerveződik, a célt az Egyházmegyei Tanács határozza meg és jelöli ki.

Előre nem tudjuk kiszámítani, hogy milyen mennyiség jön össze. Idén a célállomás valóban Gömör, ahova az ottani szervezők részéről pontosan megadott és kért mennyiség és névsorok szerint dolgozunk. A második megjelölt állomás Kelet-Magyarország, attól függően, mekkora mennyiség jön össze – ez már a szeretetszolgálaton keresztül történik, ám erről pontosabbat csak a legvégén, az összegzéskor tudok mondani.

Tavaly Gömörbe és Kárpátaljára szállítottunk.

 

Mi az, amire szükség van? Mit kérnek az adományozóktól?

 

A korábbi évekhez hasonlóan dobozba-cipősdobozba csomagolt tartós élelmiszert, édességet, játékot, tanszereket, tisztálkodási szereket, ruhát – cipőt (lehetőleg új,vagy nagyon jó állapotban lévőt) … stb. várunk és fogadunk szeretettel és hálás szívvel.

 

Mivel karácsonyi ajándékokról van szó, gondolom van egy határidő, ameddig le lehet adni az adományokat.

 

A gyűjtésre az egyes egyházközségekben 2017. december 17-ig (vasárnap) van lehetőség.  A gyülekezetekből 2017. december 19-én és 20-án, (kedd-szerda) 9.00-12.00 óráig és 13.00-17.00 óráig várjuk az adományokat a korábbi évekhez hasonlóan a csilizpatasi faluház kistermében. Az elkészített ajándékokon meg kell jelölni, kinek készült: fiú + korosztály, lány + korosztály, ill. család – itt általában tartós élelmiszereket szoktak tartalmazni a csomagok.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: facebook.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!