Annak ellenére, hogy az MKP már júniusban jelezte, a párt négy jelölt közül választ államfőjelöltet a közelgő választásokra, akik között Csáky Pál is szerepel, egyelőre a döntést szeptemberre halasztotta. Ahogy azonban arról a Körkép még júniusban beszámolt, Csáky Pál úgy döntött, nem vesz részt a megmérettetésben.

 

Az MKP egykori elnöke – aki a párt 2007-es tisztújító közgyűlésén legyőzte Bugár Bélát – a Tablet TV-nek adott interjút. Elmondta:

 

„Úgy döntöttem, és ezt bejelentettem a pártnak is, hogy nem indulok a következő elnökválasztáson és nem áll szándékomban bekapcsolódni a kampányba sem. De kész vagyok vezetni az MKP-listáját a következő europarlamenti választásokon”

 

Indul vagy nem indul? Csáky döntött saját államfőjelöltségéről

 hirdetes_300x300  

 

Kijelentette, hogy az MKP-nak kötelessége választóinak jó elnökjelöltet állítania. Kiemelte, másrészt azonban egy nemzeti kisebbségi jelöltnek nem sok esélye van megnyerni egy államfőválasztást.

 

„Attól tartok, hogy a mi jelöltünknek reális esélye nem lesz és amolyan belső versengés lesz a mi jelöltjeink és Bugár között, amit nem tartok túl szerencsésnek. Ez arról fog szólni, hogy az egyik 5 százalékot szerez majd, a másik hetet, vagy fordítva.”

 

mondta. Hansgúlyozta, az MKP és a Most-Híd közötti feszültségek még mindig megvannak, és az államfőválasztáson való esetleges együttműködés nem járható út. Csáky sok elnökjelölttel és mocskos, tisztességtelen kampánnyal számol a jövőre esedékes voksoláson. Mivel az elnökválasztás és az EP-választások időpontja elég közel esik egymáshoz, inkább az utóbbira akar összpontosítani.

 

„Parlamenti párt vagyunk, mert ott vagyunk az EU-ben. Ez az MKP számára kulcsfontosságú. Ha ott hasznos tudok lenni, kötelességem benne részt venni, és nem engedni, hogy egy sikertelen államfőválasztás ezt befolyásolja. Aztán meglátjuk”

 

Államfőválasztás: Bugár már gyűjti a támogató aláírásokat

 

Kiemelte, hogy az MKP-nak legutóbb csak néhány ezer szavazat hiányzott egy második EP-mandátum megszerzéséhez. A jövőre esedékes voksolásnál  nagy esélyt lát arra, hogy a magyar párt két képviselői helyet szerezhet Brüsszelben.

 

„Ha lesz Brexit, Szlovákia egy képviselői hellyel többet kap majd, így az esélyek egyáltalán nem csak teoretikusak”

 

Elmondta, hogy az EP frakcióiban kisebb pánik lett úrrá, mivel úgy tűnik, hogy a frakciókon kívüli pártok egyre erősödnek a stabilabb, hagyományosabb pártok rovására.

 

„Az Európai Néppártot az fenyegeti, hogy 30-35 mandátumot veszít. A kapukat döngeti Macron (francia államfő) pártja, a két erős olasz kormánypárt és a német AfD”

 

figyelmeztetett. Szerinte Szlovákia helyzete bonyolult lesz, mivel Kotleba pártja is bejuthat az EP-be, ami megbonthatja azt a gyakorlatot, hogy a szlovákiai EP-képviselők párthovatartozás nélkül egyszer egy hónapban leülnek, és munkatárgyalást tartanak. Arra a felvetésre, hogy az ĽSNS-t talán nem is érdekli az EP-képviselet, Csáky úgy válaszolt, hogy erre a magatartásra az SNS egyszer már ráfizetett.

 

„Fel kell hívnunk a választók figyelmét, hogy vannak itt kockázatokat rejtő problematikák: hiányzik az (európai) vezetés, kérdéses az EU irányultsága, problémás az uniós partnerekkel való együttműködés. Egyre bonyolultabb a kapcsolat az USA-val, Oroszországgal és Törökországgal, Ukrajnától pedig már mindenki kimerült. És itt van a migráció újabb jelensége, amiben az EU-nak nem sikerült egységes álláspontot kialakítania. (…) Van hat-hét életbevágó téma, amelyek befolyásolni fogják a választók mindennapi életét”

 

fogalmazott.

 

Államfőválasztás: A fogadóirodák több esélyt jósolnak Harabinnak és Kotlebának mint Bugárnak

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!