Nagyszombat megye önkormányzata ma dönt a magymegyeri magyar gimnázium megszüntetéséről.

 

Nagymegyer, mely évekig a legmagyarabb magyar város titulussal büszkélkedett, ma elveszíti egyik oktatási intézményét. Mégpedig a helyi Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Gimnáziumot. Bezárásával maga az iskolatanács is egyetért.

 

„A Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Gimnázium az elmúlt években a működésével kapcsolatban több negatív kihívással szembesült. A kedvezőtlen demográfiai helyzetnek köszönhetően csökkent az alapiskolai diákok száma, így a nagymegyeri gimibe is kevesebben jelentkeztek. A környében (Dunaszerdahely, Komárom, Pozsony) több sokosztályos gimnázium működik, mely  nagy konkurenciát jelent, és az alapiskolások számára sokkal inkább a nagyvárosi gimnáziumok a vonzóbbak. Minden igyekezet ellenére a Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Gimnáziumnak nem sikerült növelni a beiratott diákok számát, az elmúlt három évben ráadásul osztályt sem sikerült indítania. A 2017/2018-as iskolai évben 19 diák érettségizett az utolsó évfolyamból”

 

– áll a megyei fenntartású intézmény anyagában, melyet a ma 13.00 órától kezdődött megyegyűlésen hagy jóvá várhatóan a megyei testület.

 hirdetes_300x300  

 

A kevés diákra való tekintettel, valamint, hogy az iskola további fenntartása nem ésszerű, Nagyszombat Megye Hivatalának, Pék László vezette oktatásügyi osztálya ezért a fenti intézmény kivonását javasolja az iskolarendszerből. További lépésként a költségvetési szervezetek közül is kitörlésre kerül.

 

Nagymegyeri szégyenünk

 

Az 1957 óta működő, tavaly hatvanadik évét ünneplő nagymegyeri gimiről egyébként tavaly írtunk a Körképen. A jeles évforduló kapcsán ekkor még emlékkiállítást is szerveztek a helyi Városi Művelődési Központban, ahol az egykori és jelenlegi diákok, tanárok, munkatársak körében visszaemlékeztek az elmúlt évtizedekre. Ekkor már második éve nem tudott osztályt nyitni az iskolavezetés.

 

60 éves a nagymegyeri gimi

 

Az elmúlt 60 év során az iskola jelentős mértékben befolyásolta és meghatározta a régió életét. Utolsó igazgatónője,  – ahogy hivatalosan ő maga is írja az iskola honlapján – , Horváth Alžbeta, akinek vezetésével a  gimnázium így befejezte működését.

 

Horváth Alžbeta igazgatónő és Varga László nyugalmazott tanár a kiállítás megnyitóján, forrás: oagvm.sk

 

Körkép.sk/KZS

stara.trnava-vuc.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!