A hazai lakosság fele a szlovák termékeket részesíti előnyben, ám sok függ attól, hogy milyen termékekről van szó.

 

A tej- és hústermékekből szeretjük a hazait, ám az üdítők vásárlásakor mindegy, hogy hazai vagy külföldi terméket teszünk a kosarunkba – derül ki az A.K.O felméréséből.

 

A megkérdezett fogyasztók 59 százaléka úgy gondolja, hogy a szlovák élelmiszereknek jobb a minősége, mint a külföldieknek. A válaszadók negyede viszont azt vallja, hogy a hazai és a külföldi termékek minősége egyforma. A felmérésből az is kiderült, hogy a hazai termékeken azt értékeljük, hogy frissebbek (48 %) és ellenőrzöttebbek (41 %).

 

 hirdetes_300x300  

A szlovák élelmiszerek teljes ellenőrzés alatt állnak, a farmoktól egészen a boltok polcáig. Annak köszönhetően, hogy az élelmiszereknek nem kell több száz kilométeres utat megtenniük, sokkal frissebbek” – jelentette ki Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter.

 

A tárca továbbá arra is figyelmeztet, hogy annak ellenére, hogy a Szlovákia lakossága igényt tart a hazai termékekre, az arányuk a boltok polcain csupán 37 százalék körül mozog.

 

A hazai fogyasztók leginkább a húsoknál (59 %) és tejtermékeknél (50 %) nézik meg a szlovák termékek származási helyét. A tojás hazai származási helyét a megkérdezettek 30 százaléka véli fontosnak, míg a szárnyasok hazai eredete a 22 százalékuk számára jelentős.

 

A válaszadók 30 százalékának fontos, hogy a megvásárolt zöldség hazai termék legyen, míg a szlovák gyümölcs csupán a 19 százalékuknak fontos.

 

Forrás: aktuality.sk

Nyitókép: TVnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!