Szlovákia már majdnem készen áll a soros EU-elnökség közelgő betöltésére, de Brüsszelben nem mindenki bízik abban, hogy az ország vezetése képes kezelni az EU vezetésével járó főszerepet– írja a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

 

A Politico forrásai szerint a brüsszeli diplomatáinak számát Szlovákia az elmúlt időszakban nagyjából 100 főre növelte, őket az EU-elnökség különleges képviselőiként tartja számon. „Mivel először töltjük be az EU elnöki posztját, ez a kihívás nem csak a megtiszteltetésről és a felelősségről szól, hanem a pozitív hozzáállásról és a tenniakarásról“, mondta Peter Jarovčík, Szlovákia EU nagykövete. „Mindenki biztos lehet abban, hogy Szlovákia becsületesen látja majd el a közvetítő szerepét – konstruktív irányító, tárgyalófél és mediátor lesz.

 

lET2nPPFR-7p9is6uN8F0w-Historicky-prv-kr-t-budeme-predseda-Rade-E-pr-ve-s-t-mto-logom_cas_sk
Így készülünk mi a soros elnökségre: grafikák, logók, csillogás. Ennél többet várnak a tagállamok. Forrás: Csa.sk

 

 hirdetes_810x300  

Kételkednek Szlovákia alkalmasságában a brüsszeli politikusok

 

Ezzel szemben egy uniós diplomata a Politico-nak úgy nyilatkozott, hogy „Biztosan kisebb szakmai hozzáértésre számíthatunk, mint a holland elnökség idején“, utalva arra, hogy Szlovákia lépései nem fojtották el Brüsszelben a félelmeket amiatt, hogy egy sor fontos kérdésben Szlovákia ellenzéki álláspontot képvisel, köztük az EU migrációs politikájával kapcsolatban is. „Ezek az aggodalmak összefüggenek azzal a ténnyel, hogy egy kicsi és nem túl régi tagállamról van szó, ellentétben Hollandiával, és mivel nem alapító tagja az EU-nak, nem feltétlenül tudja, hogyan kell kezelni az elnökséget. Reméljük, hogy nem lesz túlbuzgó a migránskérdésben.“, tette hozzá.

 

„Nem hiszem, hogy bárki is lelkesedne a Szlovák elnökségért“, mondta a Politico-nak az Európai Néppárt egyik brüsszeli tisztviselője. „A közepén vagyunk egy nagyon jelentős migrációs reformnak, ami már majdnem kész. Hogyan vezet majd minket egy olyan ország, amelyik megtorpedóz minden tervet a migrációval kapcsolatban?“, tette hozzá a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

 

Egy másik uniós honatya amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy Szlovákia saját regionális érdekei és az EU érdekei közé szorulhat: „Úgy gondolom, hogy a V4-ek migrációval kapcsolatos álláspontjainak meg kell enyhülnie“, mondta.

 

534298-top_foto1-x9m7i_novinky_cz
V4 miniszterelnöki csúcs 2015-ben. Forrás: Novinky.cz

 

Mekkora súllyal bír egyáltalán az EU-elnökség? 

 

2009 óta, vagyis az Európai Tanács létrejötte óta az EU-elnökség hatásköre és fontossága sokat csökkent, és sok tekintetben átvette szerepét a miniszterelnökök, belügyminiszterek és külügyminiszterek tanácsa. A döntéshozatal mechanizmusára azonban még mindig nagy befolyása lehet az éppen elnöklő országnak.

 

Ez Brüsszel szempontjából azt jelenti, hogy Szlovákia elnökségének tétje még mindig igen magas, tekintve, hogy a brit népszavazás az EU-tagságról mindössze egy héttel az elnökség átadása előtt lesz, június 23-án. Ha a britek maradnak, Szlovákiának fontos szerepe lesz a megígért, kivételező reformok foganatosításában. Nagy-Britannia ugyanis külön elbírás alá esik majd a kvótakérdésben is. Ezeket az előjogokat még a márciusi EU-csúcson sikerült kiharcolnia.

 

Amennyiben a britek a távozás mellett döntenek, úgy Szlovákia lesz kénytelen megkezdeni a hosszúnak ígérkező „válópert” az EU és az Egyesült Királyság között.

 

Screen-Shot-2016-05-13-at-10.22.14-640x480_breitbart_com
Körülbelül ennyiben összefoglalható Szlovákia hivatalos álláspontja a migránsokról és a kötelező kvótákról. Forrás Breitbart.com

 

Nagy kihívások előtt a szlovák elnökség

 

A nehéz kérdések között azonban szerepel a migránsválság és annak kezelésének kérdése, a görög adósságválság, az Északi Áramlat 2 nevű gázvezeték kérdése, ahol Szlovákiának egyéni érdekei is vannak, nem beszélve az olyan nemzetközi kényes kérdésekről, mint az ukrán konfliktusok.

 

A szakértők és a diplomaták kételkednek abban, hogy a szlovák vezetés képes lenne egyesíteni az európai nemzetállamok álláspontját, és attól tartanak, hogy Pozsony azzal is megelégszik, ha lassítani tudja majd a kötelező kvóták ügyét, vagy bármelyik megoldást, amit a migránsválságra javasolnak.

 

Brüsszel a bal-jobbos kormány létrejötte ellenére rizikós tényezőnek tekinti Robert Fico-t is, aki keresetet nyújtott be a kötelező kvóták megszavazásának módja miatt az Európai Tanács ellen.

 

Robert Fico, Prime Minister of Slovakia arrives tired at a EU Budget summit at the European Council building after a break in Brussels, Friday, Feb. 8, 2013. A European Union summit to decide EU spending for the next seven years entered a second day after all-night negotiations left a standoff over spending unresolved. The leaders of the 27 nations inched toward a compromise Friday that would leave their common budget with a real-term cut for the first time in the EU’s history.
Robert Fico miniszterelnök a márciusi EU-Törökország csúcson. Most az EU-s diplomaták amiatt is aggódnak, hogy gyengélkedése kihat a következő félév döntési mechanizmusára. Nagyok az elvárások, kevés a bizalom. Forrás: photoshelter.com

 

Bár Brüsszelnek különös fontos az Oroszország elleni szankciók kérdése, ahol Szlovákia szintén ellentétes állásponton van, a valóságban a legtöbb érintett országnak veszteségeket kell elkönyvelnie az oroszellenes korlátozások miatt, ezért ebben a kérdésben lehet számítani valamiféle konszenzusra.

 

A legtöbb diplomata bízik abban, hogy Szlovákia képes lesz helytállni, és teljesíteni feladatát soros elnökként, ettől függetlenül megelégednének azzal is, hogy ugyanolyan állapotában adjuk majd tovább a posztot, mint ahogy magkaptuk.

 

Politico.eu

Nyitókép: eu2016.sk

 

Kapcsolódó cikkek: 

 

Gáz lesz: Brüsszel és Moszkva között vergődik Szlovákia a gázkérdésben

 

A britek közbeszóltak – csökkentek Lajčák esélyei az ENSZ-főtitkári posztra

 

156 ezer euróba került az EU soros elnökség logójának bemutatása

 

A brüsszeli fejesek megint beszóltak: csak részmunkaidős európaiak a V4 országai

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!