A francia elnök közép-európai útja során elkerüli Magyarországot és Lengyelországot.

 

Az 1805-ös austerlitzi csatát Napóleon Bonaparte élete végéig legfényesebb győzelmének tartotta. A névlegesen Kutuzov tábornok vezette orosz–osztrák hadsereget legyőzve itt kerekedett felült Közép-Európán, és indulhatott tovább Keletre.

 

Valami hasonlóra készül most diplomáciai vonalon Emmanuel Macron is, akinek gyakran a szemére vetik, hogy nagyzoló gesztusaival Napóleont próbálja utánozni.

 

 hirdetes_400x285  

Macron ma Salzburgban az ún. austerlitzi társaságban Christian Kern osztrák kancellárral, Bohuslav Sobotka cseh kormányfővel és Robert Fico szlovák miniszterelnökkel találkozik. A szövetség főleg cseh igényre alakult annak érdekben, hogy Csehországot bevonja a közép-európai történésekbe. Mindezt most Párizs és Macron használja ki.

 

Megkerüli a V4-eket

 

Salzburg után Macron Romániát és Bulgáriát is felkeresi. Közép-Európába látogat, de a V4-es országok közül Magyarországot és Lengyelországot kihagyja.

 

Robert Fico ugyanakkor világosan kijelentette, hogy a szorosabb európai integráció, az ún. uniós maghoz való tartozás kulcsfontosságú számára, ami Macron hosszú távú céljaival is megegyezik.

 

„Macron, egyelőre a kelet-európai országok egy részével építi csak a kapcsolatait, ami jó esetben motiválhatja a többieket, rosszabb esetben szétverheti az Unió keleti egységét“

 

– magyarázta a SME-nek Pavol Szalai, az Euractiv.sk elemzője.

 

A Reuters szerint Párizs hivatalosan tagadja, hogy Macron Közép-Európa megosztására törekedne.

 

Csak egyszer kérdeznek

 

Sobotka és Csehország furcsa helyzetben van, az országban ugyanis októberben előrehozott parlamenti választásokat tartanak, melynek esélyese a kiszámíthatatlan Andrej Babiš és pártja, az ANO.

 

A cseh belpolitikában egyelőre nem észlelni, hogy Prága az illiberális eszméket valló Lengyelországhoz és Magyarországhoz közeledne, ugyanakkor az ország erős euroszkeptikus álláspontja is ismert.

 

Politikai önkiszolgáló

 

„Azzal, hogy Macron a V4 országok felével találkozik, azon dolgozik, hogy Európát saját elképzeléseinek megfelelővé alakítsa”,

 

nyilatkozta Antonio Barroso, a Teneo Intelligence elemzője a Reutersnek.

 

Szalai szerint Macron közép-európai győzelme egyáltalán nem vehető biztosra. Minden attól függ, milyen álláspontot képviselnek majd az érintett országok és Németország.

 

„A V4-ek nem szűnnek meg, ami Szlovákiának az összeurópai kérdésekben még jól jöhet”

 

– fogalmazott Szalai.

 

SME/Körkép.sk

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!